Vinterjackor för män: Så överlever du den kallaste årstiden

jacka herr vinter 2022
Från avdelningen American Heritage hos Care of Carl

Vid riktigt sträng kyla är det egentligen väldigt få regler som gäller vid klädseln. Det viktigaste är att hålla sig varm. Det finns ändå några riktigt snygga modeller på ytterrockar för den som önskar anpassa dessa till en mer uppklädd vardagsstil, som t.ex. kostymen. Här har vi tagit fram våra favoriter bland jackor herr vinter. Längst ner hittar du också en guide för vad du bör tänka på när du köper en vinterjacka.

Dubbelknäppning på ytterrocken kan hjälpa en aning, men helst skulle väl ändå de flesta bara kasta på sig en riktigt varm dunjacka för att hålla värmen under transporten till jobbet. Det finns ändå några alternativ till dunjackan för den som önskar klä sig i något varmt samtidigt som man behåller stilen i kylan. Till kostym kan t.ex. en parkas med smal silhuett passa alldeles utmärkt.

Nyckelordet gällande de flesta ytterplagg som skall sitta snyggt till kostymen är ”dressat”. Silhuetten bör alltså helst vara smal, samtidigt som plagget ändå fyller sin funktion och tillför tillräckligt med värme.

Snygga och varma jackor herr vinter 2022

Här har vi plockat fram några snygga och varma ytterplagg för hösten och vinterns kallaste dagar. Det som är utmärkande för många modeller år 2021 är en längre modeller och smalare silhuett. Det gör det också betydligt enklare att kombinera jackorna för många olika stilar.

Pälsjackan – ikonisk modell av herrjackor för vintern

stiliga rockar för män höst vinter 2021 2022

En dubbelknäppt rock från Tiger of Sweden som är tillverkad i en mjuk och ruggad kvalitet i en ull- och alpackablandning. Här har du stilrena snitt som ger en dressad look under kalla höst- eller vinterdagar.

Under 1900-talets första årtionden var ytterrockar i helpäls populära. Bland dessa kan nämnas Raccoon Coats som var tillverkade av tvättbjörn och som var populära i USA under 1920-talet. Nuförtiden har dock allt fler modehus lämnat bort äkta päls i sina kollektioner på grund av etiska skäl och ersatt dessa med konstgjord päls.

Oscar Jacobson har många snygga och varma rockar i sitt utbud vintern 2021/22. Här hittar du bland annat en dubbelknäppt modell med spetsiga slag som är tillverkad i exklusiv baby lama-ull. Den fungerar utmärkt som vinterrock tack vare den mjuka och värmande ullen. Den ger också ett väldigt elegant intryck tacka vare den något glansiga ullen.

Duffeljackan – varm klassiker bland jackor herr vinter

snygga vinter jackor 2022

En duffel kan vara ett riktigt bra alternativ till vinterns kalla dagar, tack vare sin täta slutning och det tjocka och varma ulltyget. Det finns ett märke framför alla andra då det gäller duffeljackor. Gloverall har en historia som sträcker sig ända tillbaka till år 1950 och ännu idag ses duffeljackan som synonymt med märket.

Dunjackan – nya stiliga modeller är här

snygga varma jackor vinter 2022

Utmärkande för många av de dunjackor som lanseras just nu är mer sofistikerade varianter som kombinerar stilelement från dubbelknäppta ytterrockar och traditionella dunjackor.

Ett av de märken som levererar några av de snyggaste dunjackorna för 2021 är det italienska märket MooRER som grundades så sent som år 2006. Moorer tillverkar eleganta jackor i exklusiva ull- och kashmirtyger med noggrant utvalda detaljer. Jackorna är både varma och vattentäta.

Här är ytterligare en elegant modell av dunjacka för säsongen från MooRER. Den är quiltad och har snygga detaljer som dubbelknäppning och pälskrage.

snygga varma jackor herr vinter 2022

Då det gäller att tillverka snygga vadderade jackor med figurnära snitt är ända Herno de mest framträdanden. Här har vi en vadderad jacka i längre modell, som kommer i en mjuk ull-syntetväv. Den har också en värmande väst inuti som gör att den även kan användas under vintern.

Parkas – värmande för extrem kyla

stiliga parkas jackor herr vinter 2022

Det finns flera modeller av parkas på marknaden. De mest kända märkena bland de som tillverkar parkas är Woolrich och Canada Goose.

Här har vi dock valt en riktigt stilig och kroppsnära variant från Oscar Jacobson. En mångsidig jacka som kan användas både till kostym och en mer ledig stil.

Ytterrocken – den stiligaste herrjackan i alla väder

snygga jackor herr vinter 2022

Ytterrockar är det stiligaste alternativet då det gäller jackor. Det går inte att komma ifrån. Det är dock inte det varmaste av alla alternativ, så därför rekommenderar vi att ni väljer en dubbelknäppt variant vintern 2021/22. Det är en klassisk variant som de flesta män bar under första delen av 1900-talet. Nu har vi också sett att allt flera märken lanserat snygga varianter av dubbelknäppta rockar till denna säsong.

Bland annat finns många snygga modeller hos Oscar Jacobson och Boglioli. Jackmodeller som är speciellt lämpliga för en mer formell stil.

Filtjackan – ett alternativ till klassisk lodenrock

jackor herr vinter 2022

Den sista modellen av varma jackor herr vinter 2022 som vi väljer att plocka fram är en jacka i tät ullväv från Harris Wharf London. Detta är en modell som till vissa delar påminner om en klassisk lodenrock med sitt filtliknande gröna tyg. Den har dock en utformning som en fishtail parkas med råklippta kanter. En både annorlunda och snygg variant av rock för höstens och vinterns kalla dagar.

Ytterligare tips om du vill klä dig varmt

snygga värmande plagg herr vinter 2021 2022

Ett underskattat plagg då det gäller att hålla värmen är den vadderade yttervästen. Under hösten och våren kan man använda dessa som de är utanför tröja eller skjorta. Men under vintern är det ett utmärkt plagg att ha under jackan för extra värme. Använd då gärna en tunnare modell så att inte ytterrocken blir för tajt.

Du kan också gärna använda dessa vadderade västar inomhus för att hålla värmen. Med andra ord är detta plagg väldigt mångsidigt oavsett om du vill hålla värmen utomhus eller inne under vinterhalvåret.

När du köper väst är det bra att satsa på kvalitet. Då får du en väst som både är mjuk och följsam och passar för många olika sammanhang. Bra västar av hög kvalitet online hittar du bland annat hos Oscar Jacobson och Stenströms.

Vanliga frågor – jackor herr vinter

Vad är en vinterjacka?

Vinterjackor för män är ytterkläder som är utformade för att hålla bäraren varm och skydda mot väder och vind, t.ex. snö, snöblandning och regn. Dessa typer av jackor finns i olika stilar och storlekar som varierar beroende på längd och material.

Varför behöver man bära vinterjacka?

Att klä sig ordentligt för vinterväder kan vara en utmaning om du bor på en plats där temperaturen sjunker under 10 grader. De låga temperaturerna i kombination med vindkylan kan få dig att känna dig riktigt obekväm och kan till och med leda till sjukdom om du inte klär dig rätt för väderförhållandena.
Vinterjackor för män är ett utmärkt sätt att hålla kroppen varm och skyddad från hårda vinterelement. Dessa jackor finns i olika stilar, färger och material som varierar beroende på en persons preferenser.

Var kan man köpa herrjackor för vintern?

Du kan köpa herrjackor för vintern både i fysiska butiker och online. Affärerna för friluftsutrustning har också ett brett utbud av jackor för kallt väder. I januari och februari är det också många herrbutiker online som erbjuder rea på varma herrjackor online.

Vilka material används i vinterjackor?

Det finns olika typer av material som används i vinterjackor. Om du i ett kallt klimat kan du välja att köpa tjocka ull- eller pälsfodrade jackor, medan varmare klimat ge di möjlighet att välja lättare bomullsjackor.

Hur kan jag få min vinterjacka att hålla längre?

Ta väl hand om din vinterjacka genom att rengöra den regelbundet och förvara den ordentligt efter användning för att isoleringen ska fungera effektivt under hela året. Du bör också vända kappan ut och in innan du hänger upp den, eftersom detta hjälper dig att behålla dess form bättre när den inte används. Torrtvätta aldrig din vinterjacka eftersom detta kan skada fodret, men du kan ta bort fläckar genom att tvätta den för hand med ett milt tvättmedel och varmt vatten.

Hur håller vinterjackor mig varm?

Vinterjackor är utformade för att ge isolering åt personer som bor i kalla klimat, så de fångar kroppsvärmen inuti rocken och hindrar den från att ta sig ut utomhus där den kan gå förlorad på grund av vindkänslor eller andra faktorer. Vattentäta rockar skyddar också bäraren mot nederbörd samtidigt som de gör det möjligt för dem att vara aktiva utomhus utan att bli blöta eller obekväma.

Vilken storlek behöver jag på en vinterjacka?

Det är viktigt att mäta din kropp innan du köper en vinterjacka eftersom fel passform kan förstöra en annars perfekt look. Du bör välja en jacka som sitter bra runt axlarna och ärmarna så att den inte är för stor eller för liten för din kroppstyp. Längden på din vinterjacka bör också vara lämplig för de väderförhållanden som du sannolikt kommer att möta under vintermånaderna, strax över knäet är idealiskt för de flesta personer.

Vilken typ av stängning är bäst för vinterjackor?

Vinterrockar finns med olika typer av förslutningar, bland annat knappar, blixtlås och tryckknappar. Blixtlås ger flest möjligheter till ventilation medan knapp- eller tryckknappar bör väljas om du vill hålla jackan stängd hela tiden. Vilken typ av stängning du väljer beror på personliga preferenser samt klimatet i ditt område.

Vilka andra funktionella egenskaper kan vinterjackor erbjuda?

Vinterjackor 2022 har många funktionella egenskaper som gör dem extremt användbara under kalla väderförhållanden, t.ex. fickor för att bära med sig föremål, avtagbara huvor, hakskydd för att förhindra skav, pälskrage eller krage av konstpäls, avtagbart foder och ventilerade armhålor för ökad komfort.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *