Klassisk strandstil för män – en guide

snyggaste kläderna för stranden 2020

Till nästa vecka har det utlovats ett riktigt strandväder för svenskarna. Idag hämtar vi därför inspirationen från några av de mest klassiska filmerna inom herrmodet och plockar fram de snyggaste plaggen för strandäventyret.

Då det gäller sommarstilar inom film finns det naturligtvis många alternativ att låta sig inspireras av, men inom strandmodet är Bondfilmerna Goldfinger och Thunderball med Sean Connery i huvudrollen en av de hetaste.

Strandstil med inspiration från Bond

Vi börjar med ett inspirationskollage för den som önskar en snygg och tidlös strandstil. Det är få filmer som kan konkurrera med den outfit som Sean Connery använder sig av i filmerna Goldfinger från 1964 och Thunderball från 1965 då det handlar om strandmode för denna sommar.

Strandstil för män

Badbyxor – Dressat och elegant

Orlebar Brown lanserade nyligen sin senaste James Bond-kollektion. Men även inom deras standardkollektion finns en klassisk modell av badbyxor som hör hemma i varje mans garderob.

Modellen Bulldog finns både som badshorts och vanliga shorts. Utmärkande för modellen är den stilfulla, pressade skärningen och de side-adjusters som finns i midjan. Till denna sommar har flera nya modeller av badshorts lanserats av denna modell.

strandstil badbyxor

Dessa badbyxor är pressade och mönsterkonstruerade likt ett par kostymbyxor och lämpar sig såväl för stranden som en strandpromenad. Det finns även tre fickor, varav en är en bakficka med blixtlås.

För den som längtar efter nostalgisk elegans likt 1960-talets rivieramode är detta det självklara valet.

badbyxor orlebar brown

Här syns en aningen kortare modell av modellen Bulldog från Orlebar Brown. Detta är en uppdaterad version av ikonen från 50-talet och badbyxorna sågs bäras i Daniel Craig i rollen James Bond i filmen Skyfall.

badbyxor Sunspel

För den som önskar en exakt kopia av den klassiska och stilrena modell av badshorts som Sean Connery bar i filmen Thunderball kan vi tipsa om denna stiliga modell. Det var år 2011 som Sunspel tog fram modellen med inspiration från nämnda strandklassiker bland filmer.

stilinspiration strandstil

Sean Connery i ett par slimmade ljusblåa badbyxor från Bond-filmen Thunderball från år 1965. En tidlös modell som lämpar sig i de flesta sammanhang. I filmen använder sig Sean Connery av tre olika modeller av badbyxor från amerikanska tillverkaren av badkläder, Jantzen, vars logo föreställande en dykande kvinna syns på bilden till höger.

klassisk strandstil från förr

Det var alltså inte märket Sunspel som Sean Connery använde i filmen Thunderball, utan Jantzen. Här en av många klassiska reklamillustrationer från Jantzen i Saturday Evening Post i juninumret från år 1946.

Strandtröjan – Frotté är valet

Det finns en tröja som är valet framför andra då det gäller att klä sig inför en dag på stranden. Orlebar Browns pikétröja Terry i frottétyg är både praktisk och stilig att använda sig av på transporten till och från stranden.

Även om du besluter dig för att ta en drink på någon av terrasserna i anslutning till stranden är detta det perfekta valet.

strandstil piké

Orlebar Brown hämtade inspirationen från Bond-filmen Goldfinger från 1964 för att ta fram denna pikétröja. Just pikétröjor i mjuk bomullsfrotté är ett utmärkt sätt att återskapa 1960-tals känslan på semestern.

Även denna modell med namnet Terry finns i flera olika färger och till denna säsong har även flera nya färger lanserats. Bland annat i en fräsch och läcker brandgul/orange variant som lär väcka uppmärksamhet var du än rör dig.

inspiration pike på stranden

Sean Connery i filmen Goldfinger från år 1964.

sunspel pike Terry

Det finns dock många som föredrar tröjor med knäppning för strandäventyret. Här kan vi tipsa om denna kortärmade skjorta i frottétyg från tidigare nämnda Sunspel. Lägg märke till den eleganta kragen av Camp Collar-typ som gör detta till en av de stiligare valen bland strandplagg.

Sunspel är i övrigt mest kända för sin klassiska pikétröja Riviera och som en av de mest framstående bland tillverkare av Lounge Wear.

Skor – Snyggaste espadrillerna

Strandskorna framför alla andra är espadriller. Lätta att dra på sig och oerhört sköna att bära. Dessutom förmånliga skor som du inte behöver vara orolig för att smutsa ner.

Originalet bland skomodellen espadrillen kommer från spanska Castañer som grundades år 1927. Det var under 1960-talet denna skomodell blev fashionabel och i samband med detta skulle flera andra av de stora modehusen komma att lansera sina egna modeller.

espadrilles strand

Det som är speciellt med espadriller från Castañer är att de är handsydda. Med andra ord är de mer hållbara och av bättre kvalitet än de flesta andra modeller på marknaden. Här har de en ovansida i bomullskanvas och en innersula i jute samt slitsula i gummi.

Om du vill ha espadriller för flera säsonger är detta en modell att satsa på.

Väska – Hållbara Tote Bags

En ryggsäck går alldeles utmärkt att ta med sig till stranden, men om du önskar en typisk strandväska som utstrålar elegans är det en Tote Bag som du skall satsa på.

Satsa på en modell i canvas för bästa möjliga hållbarhet. Då har du även det vattenskydd som kan behövas för alla möjliga äventyr.

tote bags för stranden

Här syns en totebag av modellen Tyne från det engelska företaget Chapman Bags. Den är tillverkad i en brittisk 18 Oz kanvasväv, en väldigt smidig och vattenavvisande väska som ger utrymme dagens alla nödvändigheter.

Solglasögon – Vintageestetik med moderna inslag

Vi har redan tidigare tipsat om snygga solglasögon. Då plockade vi fram främst klassiska solglasögon för män.

Den som önskar en vintagemodell med moderna inslag kan vi tipsa om alla de modeller med bågar i acetat och linser i olika färgsprakande nyanser.

solglasögon för stranden

Här syns ett par solglasögon från Oliver Peoples, som är tillverkade i Italien. Dessa maskulina solglasögon är designade med en härlig vintageestetik och med transparenta bågar med dekorerad metallmitt.

Klockan – Perfekta modeller för stranden

breitling navitimer james bond thunderball

En av de klockor som Sean Connery syntes med på stranden i filmen Thunderball var Breitlings Navitimer Ref. 806, som är en modell som först lanserades år 1952.

Navitimeruret är en kronograf som var specialdesignad för piloter som kunde användas för att förbereda flygningar, kontrollera flygrutter och beräkna hastigheter samt bränsleförbrukning. Detta kraftiga mekaniska ur är mycket intressant för samlare idag.

breitling detaljbild

Navitimer är ett bra exempel på Breitlings yrkesskicklighet. Uret erbjuder inte endast en kronograf, utan också en räknesticka på urtavlans utsida, som alltså gör den väldigt användbar för piloter.

strandklocka breitling

För den som önskar ett ännu bekvämare och samtidigt mer utpräglad ”strandklocka” kan modellen Superocean från Breitling rekommenderas. Här finns gummiarmband och vattenskydd ända ner till 20 ATM.

Breitling hör också till de märken som vi nämnde bland de mest exklusiva klockmärken som finns.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *