Resväskor inom klassiskt herrmode – en introduktion

stiligaste resväskor män
Bild: Globe-Trotter

När man hänvisar till resandets gyllene era är det ofta till slutet av 1800-talet och början av 1900-talet man hänvisar. I praktverket The Grand Tour: The Golden Age of Travel benämner man åren 1869 till 1939 som The Golden Age of Travel. Detta var en tid när flygtrafiken ännu inte kommit igång på allvar inom persontrafiken och detta var ett nöje för de rika som kunde ägna långa tidsperioder på resande fot.

Transportmedlen var främst tåg och båt, vilket gjorde att det inte fanns några krav på storlek eller vikt på bagagen. Det var främst tillgång på behjälpligt tjänstefolk som var den begränsande faktorn hur mycket packing man kunde ta med sig.

Därför var det också vanligt att man reste med speciella resegarderober där man samlat med sig allt som behövdes för att vistas på främmande ort över en längre tid.

Det finns vissa märken gällande resväskor som är mer klassiska och tidlösa än andra. De kanske mest framstående bland dessa är franska Louis Vuitton och engelska Globe-Trotter.

Här är bästa resväskor 2022!

vintage resebagage
En kollektion av resväskor som Globe-Trotter lät ta fram inför filmen Mordet på Orientexpressen år 2017.

Globe-Trotter ”Made for Gentlemen” Collection

Det är intressant att konstatera att dessa två anrika företag också är två av de få som i dagsläget låter nytillverka speciella resegarderober. Ett exempel på detta var samarbetet mellan whiskytillverkaren Chivas Regal och Globe-Trotter för ett par år sedan. Hos Globe-Trotter finns en så kallad Bespoke Service där man kan få sitt resebagage specialtillverkat och det var denna tjänst man inom företaget använde sig av för att ta fram nämnda resegarderob.

gammaldags resegarderob
Globe-Trotter ”Made for Gentlemen”.

Kollektionen Made for Gentlemen bestod av två resväskor för whiskykonnässören och världsresenären. För det första en äkta gammaldags Steamer Trunk på drygt 50″ utformad som en garderob med generöst utrymme för upphängning av kläder och såklart minibar och lådor för favoritdryckerna.

klassiskt resväska vintage

Till kollektionen hörde även en resväska i de mer traditionella måtten på 20″ som alltså även fungerar som handbagage. Allt i klassisk burgundy-färg som lockar fram det nostalgiska inom en.

vintage resväskor
Ytterligare en stilig kollektion av resväskor som Globe-Trotter lanserade i samarbete med The Goring Hotel 2018.

Med detta som inspiration tar vi oss denna vecka genom vår- och sommarkollektionerna från några av de mest anrika tillverkarna av resebagage. Här har såklart Globe-Trotter en självklar plats, då man nu också är mer aktuell än någonsin i och med ett nytt samarbete till den kommande Bond-filmen No Time to Die.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *