Valet av signaturdoft

I den andra delen av julklappstips bland gentlemannens klassiska accessoarer har vi kommit fram till en av mina favoriter, nämligen parfymerna. Alla gentlemän borde ha en signaturdoft. En doft som både man själv och ens omgivning förknippar och associerar till ens personlighet och stil.

Alla vill ju naturligtvis dofta gott med tanke på ens omgivning och det intryck man lämnar efter sig. Doftsinnet är ju faktiskt ett av de starkaste minnen vi har. Tänk bara på alla doftminnen ni har från barndomen. De flesta av oss kan säkert ännu i vuxen ålder säga vilken doft ens mor- och farföräldrar använde sig av. Jag själv har ännu starka doftminnen av min morfar och hans signaturdoft 4711 Original Eau de Cologne.

Även om det naturligtvis är viktigt vad omgivningen tycker och tänker om ens doftaura, tycker jag personligen att det är ännu viktigare att man själv trivs med sina parfymer och själv gillar den doft man bär. Sist och slutligen skall den ju vara ett komplement till ens klädsel och ens personlighet. Dessutom är det ens egen hud som avgör hur doften kommer att utvecklas. Samma parfym kan därför dofta olika på olika personer.

Själv har jag valt att ha en hel så kallad parfymgarderob där jag väljer dofter enligt tillfälle och humör. Jag har även olika typer av dofter för vardag, fest, sommar och vinter. Ofta väljer jag mer intensiva, djupare och orientaliska dofter till vintern. Medan de lättare, citrusaktiga dofterna är mina typiska sommardofter.

Då det gäller att välja parfymer åt andra är detta naturligtvis en utmaning. Speciellt om man inte vet vad den personen föredrar för typ av dofter. Man kan ju heller aldrig veta precis hur en parfym reagerar på just den personen.

Men liksom alla andra gåvor är det tanken som räknas och med goda argument kan man alltid ytterligare förstärka sin omtanke till andra personer. Här är några av de klassiker som jag har valt att plocka fram från min egen parfymgarderob.

acqua-di-parma-colonia-classic

Jag gillar klassiska dofter med historia. En av de parfymer jag förälskade mig i under en resa till Italien år 2010 var Acqua di Parma Colonia. Oavsett vart man än reste under dessa härliga semesterveckor, Milano, Como, Verona eller Gardasjön, träffade man på italienska män som doftade just Acqua di Parma.

Vid just detta tillfälle kände jag inte till märket ifråga, men doftminnet var starkt och genast efter hemkomsten lyckades jag spåra upp doften och införskaffade genast ett eget exemplar. Jag gillar även det faktum att denna unisexdoft varit en personlig favorit hos många av kändisarna under mina favoritdecennier för mode från 1930- till 1950-talet. Bland dessa kan nämnas Cary Grant, Audrey Hepburn och Gregory Peck. Bland nutidens kändisar är Jude Law en trogen användare av Acqua di Parma Colonia.

Detta är en doft som jag använder både sommar som vinter, framförallt som vardagsdoft.

floris-london-no-89-edt

En annan av mina favoriter med en rik historia är Floris No. 89 EdT från anrika parfymhuset Floris London. Denna var även Bondförfattaren Ian Flemings personliga favorit och är vad jag förknippar med det typiskt brittiska då det gäller doftförnimmelser. Denna väldigt maskulina doft lanserades år 1951 och väldigt unik i sin komposition, med starka träiga och blommiga aromer.

penhaligons-sartorial-edt

En parfym som inte har så mycket historia bakom sig, men som ändå kommit att bli något av en personlig favorit är Penhaligon’s Sartorial EdT. Denna är en typisk så kallad Fougère-doft, en dofttyp som är väldigt aromatisk och bygger på en bas av lavendel, kumarin, och ekmossa. Dofttypen är uppkallad efter Houbigants parfym Fougère Royale. Bland andra herrparfymer som tillhör denna grupp, kan nämnas klassiska Old Spice.

Inspirationen för doften var Norton & Son’s klassiska skräddeributik och i denna har man försökt skapa illusionen av en skräddares arbetsrum. Ett ovanligt lyckat försök enligt min mening, med den något metalliska, sötaktiga och läderaktiga doften. Den är kanske inte en doft som gillas av alla, men man går definitivt inte obemärkt förbi med denna doft.

creed-irish-tweed

Vill man vara på den säkra sidan vid valet av parfym för en man väljer man Creeds klassiska Green Irish Tweed EdP. Jag har ännu inte träffat på en man som inte skulle ha gillat denna maskulina doft från det exklusiva parfymhuset Creed. Med användare som Richard Gere, Robert Redford och Robbie Williams har den sin plats bland klassikerna och är en av storsäljarna världen över bland Creeds parfymer.

För tillfället är den slut i min egen parfymgarderob, men står högt uppe på den önskelista som lämnas in till jultomten.

För henne:

guerlain-shalimar

Vill man överraska sin kvinna med en parfymklassiker och samtidigt själv ta del av lite parfymhistoria, är Guerlains Shalimar EdP ett beaktansvärt alternativ. Guerlain Shalimar skapades av Jacques Guerlain år 1925 och är inspirerad av den passionerade kärlekshistorien mellan kejsaren Shah Jahan och den indiska prinsessan Mumtaz Mahal. När hon dog lät han resa det berömda Taj Mahal i hennes minne. Shalimar betyder ”kärlekens tempel” och parfymen symboliserar evig kärlek och själsligt djup.

Som en bonus bjuder vi på lite tips om hur man skall applicera en parfym på bästa sätt genom en instruktionsvideo. Det är nämligen väldigt lätt att överdosera, speciellt då det gäller starkare dofter som med Creeds parfymer. Det gäller framförallt att veta skillnaden mellan doftkoncentrationen på Eau de Parfum (15-20 %), Eau de Toilette (7-14 %) och Eau de Cologne (3-7 %). Ju starkare koncentration på parfymen desto mindre behöver man applicera på sin kropp.

Då det gäller nämnda Creed, så har deras parfymer en stark koncentration av naturliga oljor på upp till 15-20 %. Det skiljer sig alltså en del från många av de parfymer som designas för massmarknaden. Men även bland så kallade Eau de Toilettes skiljer sig doftkoncentrationen avsevärt och vissa parfymer även bland dessa kan vara väldigt starka och koncentrerade.

Tags from the story
,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *