Valet av signaturdoft – Hur du väljer den parfym som passar dig bäst

hur man väljer parfym för män 2020

Alla gentlemän borde ha en signaturdoft. En doft som både man själv och ens omgivning förknippar och associerar till ens personlighet och stil.

Alla vill naturligtvis dofta gott med tanke på ens omgivning och det intryck man lämnar efter sig. Doftsinnet är ju faktiskt ett av de starkaste minnen vi har. De flesta av oss har ännu i vuxen ålder stark doftminnen som vi förknippar med barndomen.

Vad är viktigt vid valet av parfym?

Även om det naturligtvis är viktigt vad omgivningen tycker och tänker om ens doftaura, är det ännu viktigare att man själv trivs med sina parfymer och själv gillar den doft man bär. Sist och slutligen skall den ju vara ett komplement till ens klädsel och ens personlighet.

Det som du bör tänka på när du införskaffar en parfym är att din hud avgör hur doftnoterna kommer att utvecklas. Samma parfym kan därför dofta olika på olika personer.

Skaffa en parfymgarderob för olika tillfällen

Att ha en så kallad parfymgarderob är en utmärkt idé, där du kan välja dofter enligt tillfälle och humör. Då kan du välja olika typer av dofter för vardag och festligare tillfällen. Det är även en bra att ha olika dofter för sommar- och vinterhalvåret.

För vintern är det oftast mer passande med intensiva, djupa och orientaliska nischparfymer. Till sommaren passar det med lättare och citrusaktiga dofter.

Hur man väljer signaturdoft

Att välja en parfym är alltid en utmaning eftersom vi alla har olika doftpreferenser. Det är närmast omöjligt att veta vilka doftnoter olika människor föredrar. Man kan heller aldrig veta precis hur en parfym utvecklas på just den personen.

Testa dig fram genom samples

Därför är det en bra idé att testa sig fram genom olika testers/samples innan man slår till på någon av de dyrare varianterna. Det är även något som vi på gentlemannen gjort när vi testat parfymer från Creed, Xerjoff och Parfums de Marly.

Det finns många olika doftfamiljer och numera finns det även allt fler nischparfymer på marknaden inom kategorin Eau de Parfum. Här ger vi dock tips på några varianter som vi kan rekommendera för den som är nyfiken på klassiska herrparfymer.

Skillnaden mellan EdT och EdP

Innan dess tar vi dock snabbt upp skillnaden mellan två av de viktigaste parfymtyperna. Det gäller framförallt att veta skillnaden mellan doftkoncentrationen på Eau de Parfum (15-20 %), Eau de Toilette (7-14 %) och Eau de Cologne (3-7 %). Ju starkare koncentration på parfymen desto mindre behöver man applicera på sin kropp.

Då det gäller bland annat parfymer från Creed, så har deras parfymer en stark koncentration av naturliga oljor på upp till 15-20 %. Det skiljer sig alltså en del från många av de parfymer som designas för massmarknaden.

Men även bland så kallade Eau de Toilettes skiljer sig doftkoncentrationen avsevärt och vissa parfymer även bland dessa kan vara väldigt starka och koncentrerade.

Klassiska parfymer för olika tillfällen

klassiska herrdofter 2020

Acqua di Parma – Klassisk och mångsidig vardagsparfym

Vi gillar klassiska dofter med historia. En av de absolut mest klassiska bland parfymer är Acqua di Parma Colonia, som är en av de mest ikoniska kändisparfymerna på marknaden.

Denna unisexdoft var en personlig favorit hos flera kända skådespelare under Hollywoods gyllene era från 1930- till 1950-talet. Bland dessa kan nämnas Cary Grant, Audrey Hepburn och Gregory Peck. Bland nutidens kändisar är Jude Law en trogen användare av Acqua di Parma Colonia.

Detta är en doft som passar såväl till sommar som vinter, framförallt som vardagsdoft.

klassiska herrparfymer 2020

Floris No 89 – Mångsidig engelsk gentlemannadoft

En annan av våra favoriter med en rik historia är Floris No. 89 EdT från anrika parfymhuset Floris London. Denna var även Bondförfattaren Ian Flemings personliga favorit och något som många förknippar med det typiskt brittiska då det gäller doftförnimmelser.

Denna väldigt maskulina doft lanserades år 1951 och väldigt unik i sin komposition, med starka träiga och blommiga aromer.

bästa fougere doft för män

Penhaligon’s Sartorial – Doften av ett herrskrädderi

En parfym som inte har så mycket historia bakom sig, men som ändå kommit att bli en favorit hos många är Penhaligon’s Sartorial EdT. Detta är en typisk så kallad Fougère-doft, en dofttyp som är väldigt aromatisk och bygger på en bas av lavendel, kumarin, och ekmossa.

Dofttypen är uppkallad efter Houbigants parfym Fougère Royale. Bland andra herrparfymer som tillhör denna grupp, kan nämnas klassiska Old Spice.

Inspirationen för doften var Norton & Son’s klassiska skräddeributik och i denna har man försökt skapa illusionen av en skräddares arbetsrum. Ett ovanligt lyckat försök med den något metalliska, sötaktiga och läderaktiga doften.

Den är kanske inte en doft som gillas av alla, men man går definitivt inte obemärkt förbi med denna doft.

bästa herrdofter för vintern 2020

Creed Green Irish Tweed – Perfekt för höst och vinter

Vill man vara på den säkra sidan vid valet av parfym väljer man Creeds klassiska Green Irish Tweed EdP. Denna maskulina doft från det exklusiva parfymhuset Creed har trogna användare som Richard Gere, Robert Redford och Robbie Williams och har sin plats bland klassikerna. En av de riktiga storsäljarna världen över bland Creeds parfymer.

För henne:

klassisk damparfym

Vill man överraska sin kvinna med en parfymklassiker och samtidigt själv ta del av lite parfymhistoria, är Guerlains Shalimar EdP ett beaktansvärt alternativ. Guerlain Shalimar skapades av Jacques Guerlain år 1925 och är inspirerad av den passionerade kärlekshistorien mellan kejsaren Shah Jahan och den indiska prinsessan Mumtaz Mahal.

När hon dog lät han resa det berömda Taj Mahal i hennes minne. Shalimar betyder ”kärlekens tempel” och parfymen symboliserar evig kärlek och själsligt djup.

FAQ – Hur man väljer parfym som passar

Hur vet man vilken parfym som passar en?

Det kan vara svårt att veta vilken typ av parfym som passar ens hudtyp. Det bästa är därför att testa parfymen med t.ex. samples innan man slår till.

Vad skall man tänka på vid valet av parfym?

I första hand rekommenderar vi att ni väljer en parfym som ni själva gillar. Alla har olika preferenser då det gäller doftnoter och därför är det bästa tipset att välja de parfymer som ni själva gillar och som ni känner att representerar er personlighet bäst.

Finns det någon speciellt herrparfym som kvinnor gillar?

Detta är en svår fråga. Även kvinnor har olika preferenser gällande doftnoter. Det gäller även att komma ihåg att många parfymer nuförtiden är unisex, vilket gör att dofterna blivit mer likriktade mellan könen.

Hur många parfymer behövs?

Detta är helt upp till dig själv och ditt intresse för doftvärlden. Det kan dock vara bra att ha flera olika alternativ att välja bland för olika tillfällen. Åtminstone en parfym för vardag och en för festligare tillfällen är att rekommendera.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *