5 klassiska drinkrecept för sommaren

de bästa klassiska sommardrinkarna cocktail

Det är veckoslut och det firar vi genom att ta fram några av de mest klassiska drinkarna genom historien. Nu när sommaren äntligen är här på allvar är det säkert många som känner för en drink under varma sommarkvällar.

För nostalgikern kan vi tipsa om två klassiska drinkböcker som vi skrivit om tidigare. Bland dessa den första drinkboken någonsin Bar-Tender’s Guide or How to Mix Drinks or The Bon-Vivant’s Companion av bartendern Jerry Thomas från 1862 eller Sveriges och Europas första drinkbok Några råd hur man tillverkar bardrinkar av Karl Benzon från 1910.

5 klassiska drinkrecept

Det finns såklart mängder av drinkar som tillkommit genom världshistorien där en klassisk Old Fashioned och Negroni fortsättningsvis är bland de mest populära drinkarna i världen.

Genom åren har vi plockat fram några klassiska drinkrecept här på Gentlemannaguiden. Här har du några av dessa. När du klickar på länken inne hos drinken kommer du till det ursprungliga inlägget om drinken.

1. Pimm’s Cup No.1

pimms cup drink

I år blir det ingen Wimbledon i traditionell ordning under juni. Men det innebär ju inte att du inte kan avnjuta den klassiska drink som kommit att förknippas med turneringen, nämligen Pimm’s cup no.1.

Recept Pimm’s Cup No.1

 • 50 ml Pimm’s
 • Ginger Ale
 • is
 • mynta
 • jordgubbar
 • gurkskiva

Häll 50 cl Pimm’s i ett collinsglas, fyll upp med ginger ale, tillsätt is och garnera med en gurkskiva, jordgubbar och mynta.

2. Hemingway-drinken Montgomery

En variant på en martini som ursprungligen komponerades av Ernest Hemingway heter Montgomery. Det var vid ett besök på Harry’s Bar i Venedig under andra världskriget som Hemingway påstod att fältmarskalk Montgomery endast vågade strida om han hade femton gånger fler soldater än fienden.

Han hävdade också att detta var de rätta och idealiska proportionerna mellan Gin och Vermouth i en Dry Martini.

Receptet på en Montgomery:

 • 10 delar gin
 • 1 del torr vermouth

Blanda gin och torr vermouth i ett rörglas och häll upp i så många martiniglas som du skall servera. Ställ glasen i frysen och låt dem stå tills Martinin är helt igenom fryst. Servera drinken fryst, så att man långsamt kan läppja på den allteftersom den smälter.

3. The Rat Packs Dry Manhattan

rat pack dry manhattan

The Rat Pack var en grupp av amerikanska underhållare som ursprungligen var den centrerad kring Humphrey Bogart. Bland andra medlemmar märktes också Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis Jr.

De var välklädda, eleganta och hade nästan alltid en drink i handen. Drinken som man kommit att referera till som The Rat Packs favoritdrink är Dry Manhattan – en variant på den klassiska Manhattan där den söta röda vermouthen byts mot torr vit vermouth.

Recept Dry Manhattan

50 ml bourbon (t.ex. Jack Daniels)
20 ml torr Vermouth
En liten skvätt Angostura Bitter
Några cocktailbär

Mät upp ingredienserna i ett rörglas, fyll på med is och rör tills drinken blivit kall men inte alltför vattnig. Sila upp i ett cocktailglas och garnera med några cocktailbär.

4. James Bonds första drink

Trots att det är Dry Martini som kommit att förknippas med karaktären James Bond var det en annan drink som var den första som nämndes i böckerna om agenten.

I kapitel 7 i av den första boken Casino Royale från 1953 förvandlar James Bond en martini från en mer traditionell gindrink till en mer komplex och förfinad variant, Han ber bartendern att blanda tre mått av Gordon’s gin, en med sin ryska favoritvodka och ett halvt mått av Kina Lillet.

För att toppa denna skapelse bad han om en tunn skiva citron.

Eftersom drinken enligt Bond var hans egen uppfinning behövde han även ett namn för denna. Namnet hittar han i med att han i följande kapitel träffar en förtjusande ung dam med namnet Vesper, som skulle bli hans första riktiga kärlek.

Receptet på Vesper

 • 3 cl Gordon’s gin
 • 1 cl Smirnoff vodka
 • En skvätt Lillet Blanc
 • Citronzest

Skaka väl tillsammans med is och häll upp i ett kylt Martiniglas. Garnera med en tunn skiva citronskal.

5. Förbudsdrinken South Side

South Side sägs ha varit en av Al Capones personliga favoriter bland drinkar. Det var också enligt recepten nedan man tillagade South Side på nämnda 21 Club i New York. Då användes dock snarare sirap än sockerlag.

South Side

 • 50 ml gin
 • 30 ml färskpressad citronjuice
 • 20 ml sockerlag eller sirap
 • 10-12 myntablad

Häll samtliga ingredienser utom myntabladen i en shaker, tillsätt is. Skaka tills drinken blivit kall och tillsätt myntan, lämna ett myntablad för garnering. Stäng shakern och rulla myntabladen försiktigt från en sida till den andra, så att de försiktigt avger olja utan att krossa bladen. Dubbelsila och servera i ett cocktailglas.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *