6 underbara sommarparfymer

Nu när sommaren äntligen är här är det dags att uppdatera även “parfymgarderoben” med lite fräschare och lättare dofter. Ofta karakteriseras de som brukar klassas som typiska sommarparfymer av citrusaktiga och marina noter, dofter som förmedlar friskhet och renhet.

Om jag under resten av året gillar många av de äldre, tyngre och mer klassiska parfymerna från märken som Truefitt & Hill och Floris, blir det under sommaren använt mer “rena” och lättare citrusdofter som är populära i många av de nyare parfymerna.

Nedan har jag listat några av mina favoriter som jag gärna använder mig av denna sommar.

1. Creed Virgin Island Water

creed virgin island water

Denna för mig rätt nya bekantskap lanserades av Creed år 2007. Creed är som jag tidigare nämnt ett franskt-brittiskt anrikt parfymhus med över 250 års erfarenhet av handtillverkade kvalitetsparfymer. Dofterna mäts och tillblandas för hand för att bibehålla originalitet och hög kvalitet. Parfymerna är unika, maskulina och tidlösa dofter som inger känslan av riktig lyx. Virgin Island Water är en doft som inspirerats av Olivier och Erwin Creeds segelsemester i Karibien.
I parfymen har toner av citrus och exotiska blommor blandats samman med en tydlig kokoskaraktär. En riktig unik och lyckad blandning som inte liknar något annat som finns på marknaden och en parfym som varmt kan rekommenderas till sommarens äventyr, oavsett tidpunkt på dygnet. Millesime-produkterna dit denna parfym hör, innehåller en hög koncentration av naturliga essenser vilket ger en doft som varar längre. Den perfekta tropiska cocktailen!

2. Acqua di Gio EdT

acqua di gio edt

Acqua di Gio har varit en av mina favoriter bland sommardofter i över 10 år. Parfymen lanserades år 1996 och firar därmed alltså sitt 20-års jubileum detta år. Parfymen har inspirerats av den Italienska ön Pantellerie och dess fridfulla natur. Denna friska doft har toner av citron, apelsin, lime, jasmin, koriander och fresia. Kompositionen sprider en känsla av havet och dess frihet, samtidigt som den har en maskulin touch. Den rekommenderas att använda dagtid, för kvällens evenemang kan jag personligen rekommendera Acqua di Gio Profumo som lanserades ifjol och som är lite tyngre och starkare till sina doftegenskaper.

3. Acqua di Parma Colonia

acqua di parma colonia edc

Acqua di Parma Colonia har en speciell plats i hjärtat för min del. Det är en doft som jag förknippar med min allra första resa till Italien och mina utflykter till Como- och Gardasjön. Detta är en ren doft som för min del mångt och mycket kännetecknar Italien och den italienska mannen. Colonia är den första och ursprungliga doften från Acqua di Parma som lanserades 1916 och som därmed alltså firar sitt 100-års jubileum i år. Doften är en perfekt blandning av citrusfrukter, lavendel, rosmarin och orientaliskt trä som ceder och vetiver. Helt enkelt en tidlös doft som bör finnas i varje gentlemans “parfymgarderob”.

Acqua di Parma Colonia har en lång tradition som signaturdoft för många av de amerikanska och europeiska celebriteterna. Framförallt från 1930 till 1950-talet var parfymen väldigt populär bland den tidens kändisar, med bland annat Cary Grant, David Niven och Audrey Hepburn som trogna användare av Colonia.

4. Calvin Klein CK One

calvin klein ck one

En annan doft som hängt med länge för min del är CK One som lanserades 1994. CK One var den första och mest välkända unisex doften i världen. Till skillnad från partnern CK Be EdT och dess kryddiga djup, har denna en mer citrusaktig bas. Fräscha inslag av ananas, papaya, bergamott, citron, kardemumma, jasmin, sandelträd och mysk ger denna parfym en unik och uppfriskade karaktär.

5. Armani Code Turquoise Homme EdT

armani_code_turquoise_summer_man

Varje år kommer en del nya och intressanta parfymer ut på marknaden lagom till sommaren. En av de mest intressanta denna sommar är Armani Code Turquoise Homme. Detta är en maskulin parfym som hittat sin inspiration av det turkosa vattnet i Medelhavet. En riktig sommardoft som kommer i en begränsad Limited Edition upplaga. Toppnoterna i denna doft består av Neroli och grapefrukt, medan hjärnoter består av cederträ och olivträ. Basnoterna av Guiaträ, amber, och musk bidrar till den maskulina känslan i doften.

6. Dolce & Gabbana Love in Capri

dolce & gabbana

Varje år med början från Light Blue som lanserades år 2001 har det kommit en ny doft i denna serie från Dolce & Gabbana. Årets version av serien heter Love in Capri och är en somrig, frisk doft som är intensivt blommig och som inspirerats av den italienska ön Capri och dess härliga slingrande blomrankorna med gräddvita kaprifoler. En typisk citrusdoft som denna gång även berikats med mandelblomman, som för första gången används i en Light Bluedoft. Detta ger doften en unik och sensuell karaktär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *