6 underbara sommarparfymer

bästa sommarparfymer 2020

När sommaren snart är här är det dags att uppdatera parfymgarderoben med lite fräschare och lättare dofter. Ofta karakteriseras de som brukar klassas som typiska sommarparfymer av citrusaktiga och marina noter, dofter som förmedlar friskhet och renhet.

Många gillar tyngre dofter under vinterhalvåret och då är klassiska parfymer från några av de äldre parfymhusen som Truefitt & Hill samt Floris London det självklara valet.

Inget säger att det inte går att använda sig av tyngre dofter även under sommaren, men speciellt dagtid kan det kännas fräscht med lättare citrusdofter. Under sommaren öppnar porerna upp sig tack vare värmen och det blir lättare för även de lättare dofterna att framträda och komma till sin rätt.

Sedan när kvällen kommer kan det vara perfekt att plocka fram mer starka och lyxiga oud dofter.

Sommarens bästa herrdofter 2021

Ofta har citrus- och marina noter varit valet framför andra då vi plockat fram våra favoriter bland sommardofter. För detta år har vi dock valt att få en lite annan väg för att återspegla det ökade intresset för starkare och mer personliga dofter bland män.

Ett hett tips på en fantastisk doftnot till sommaren är bärnsten. Precis som med oud är det dock väldigt kostsamt att utvinna oljor ur fossilen. Därför innehåller parfymerna sällan äkta bärnsten. Beskrivningen syftar istället på den varma mysk-liknande doft som den frambringar.

För sommaren är detta enligt oss en av de absolut bästa doftnoterna såväl till dagens som kvällens äventyr.

Nedan har vi listat sex av våra favoriter som vi gärna använder oss av denna sommar.

1. Floris Vert Fougère EdP

bästa sommardofter för män 2021

Floris Vert Fougère EdP är den nyaste bland parfymhuset Floris Londons eleganta dofter. En Fougère-doft är kanske inte det självklara valet som typisk sommardoft. Utmärkande för den genuina Fougèren är noterna lavendel, ekmossa och trä. Men i denna gröna doft framträder också citrustoner av neroli, grapefrukt och bergamott väldigt tydligt och adderar friskhet ovanpå de aromatiska ingredienserna.

Hos de senaste årens lanseringar från Floris London märks väldigt rökiga ackord med lång hållbarheten. Bland dessa finns en av marknadens mest eleganta dofter som Honey Oud EdP och Leather Oud EdP. Vert Fougère Eau de Parfum är en mycket elegant doft som passar perfekt till sommaren.

2. Molton Brown Coastal Cypress & Sea Fennel EdP

bästa herrparfymer sommaren 2021

Som vi nyligen kunde berätta har nu Molton Brown även lanserat en helt ny linje med doftrika Eau de Parfums på marknaden. Det gäller även deras populära sommardoft Coastal Cypress & Sea Fennel som nu finns tillgänglig även som EdP.

Detta är en utpräglad fräsch marin doft, med toppnoter av bergamott och fikonlöv samt kryddig ingefära. I hjärtnoten finns marina noter och i basnoten rökigt läder, ceder och mysk. En ny favorit hos många män!

3. The Merchant of Venice – Ottoman Amber

bästa sommardofter 2021 bärnsten

Det finns knappast någon mer underbar doftnot till sommaren än bärnsten. The Merchant of Venice är ett relativt nytt parfymmärke som lanserade sina första dofter på marknaden 2013. Den fantastiska bärnstensdoften Ottoman Amber kom ut 2015 och i denna majestätiska komposition märks även citrusnoter, sandelträ, oud och vanilj.

En helt magisk doft att använda efter en dag på stranden!

4. Armani Privé Ambre Eccentrico

bästa herrdofter sommaren 2021

Från Armanis lyxlinje Privé kommer Ambre Eccentrico. Detta är en helt fantastisk bärnstensdoft, som där även noter av vanilj och patchouli är väldigt framträdande. Trots att detta är en rätt kraftig EdP passar den utmärkt som sommardoft tack vare noterna av bärnsten.

Den som älskar oud-dofter bör också testa på Privé Oud Royal från samma linje. Båda dessa dofter är väldigt högt rankade på parfymbibeln Fragrantica.

5. Creed Virgin Island Water

bästa sommardofter för män 2021

Creed Virgin Island Water lanserades av Creed år 2007. Creed är ett franskt-brittiskt anrikt parfymhus med över 250 års erfarenhet av handtillverkade kvalitetsparfymer.

Dofterna mäts och tillblandas för hand för att bibehålla originalitet och hög kvalitet. Parfymerna är unika, maskulina och tidlösa dofter som inger känslan av riktig lyx. Virgin Island Water är en doft som inspirerats av Olivier och Erwin Creeds segelsemester i Karibien. I parfymen har noter av citrus och exotiska blommor blandats samman med tydlig kokoskaraktär.

Just kokos är en väldigt eftertraktad doftnot till sommaren, men ändå svår att hitta i utbudet hos de sommarparfymer som lanseras år efter år.

Detta är en unik och lyckad blandning som inte liknar något annat som finns på marknaden och en parfym som varmt kan rekommenderas till sommarens äventyr, oavsett tidpunkt på dygnet. Millesime-produkterna dit denna parfym hör, innehåller en hög koncentration av naturliga essenser vilket ger en doft som varar längre.

6. Acqua di Parma Colonia

bästa klassiska herrdofterna sommaren 2021

Acqua di Parma Colonia har en speciell plats i hjärtat för skribenten. Det är en doft som jag förknippar med min allra första resa till Italien och mina utflykter till Como- och Gardasjön. Detta är en ren doft som för min del mångt och mycket kännetecknar Italien och den italienska mannen.

Colonia är den första och ursprungliga doften från Acqua di Parma som lanserades 1916 och som firade sitt 100-års jubileum 2016. Något de bland annat firade med att ge ut kollektionen Colonia di Note.

Doften är en perfekt blandning av citrusfrukter, lavendel, rosmarin och orientaliskt trä som ceder och vetiver. Helt enkelt en tidlös doft som bör finnas i varje gentlemans ”parfymgarderob”.

Acqua di Parma Colonia har en lång tradition som signaturdoft för många av de amerikanska och europeiska celebriteterna. Framförallt från 1930 till 1950-talet var parfymen väldigt populär bland den tidens kändisar, med bland annat Cary Grant, David Niven och Audrey Hepburn som trogna användare av Colonia.

Vanliga frågor – sommarparfymer för män

Vilka är de bästa sommarparfymerna?

Ofta är lite lättare citrusdofter bra alternativ till sommaren. Under sommaren gör värmen att porerna öppnar upp sig mer och det blir lättare för dofter att framträda.

Vilka doftnoter på parfymerna är de bästa på sommaren?

Nämnda citrusnoter är väldigt behagliga. Även marina noter och bärnsten är underbara sommardofter. Det finns också flera bra sommardofter med kokos- och ananasnoter.

Vad är bästa festparfymerna på sommaren?

Vi rekommenderar att du har flera olika parfymer att variera mellan på sommaren. Använd lättare dofter dagtid och ta fram en lyxig och djup oud-doft till festkvällen.

Var hittar man bästa sommarparfymer för män?

Om du letar efter unika nischparfymer kan vi rekommendera Gents och Cedvard. Även Åhlens och Parfym.se har ett stort utbud av högklassiga herrparfymer. Många av de nischparfymer som lanseras i dagsläget är unisex, vilket gör att de passar både för män och kvinnor.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *