Allt om jeans: Köpråd, stiltips och märken för en snygg stil

Från sin enkla rötter som arbetarkläder har jeansen blir en modern kult – bara att enas om vad snygga herr-jeans är kan ta timmar av diskussion med en inbiten denimälskare. Klart är att jeansen idag är ett basplagg i varje mans garderob, stilintresserad eller ej. Från att ha dominerats av ”The Big 3” (Levi’s, Lee och Wrangler) gör i princip alla varumärken herrjeans och det finns en uppsjö av modeller, tyger och tvättar.

I den här guiden – med den ödmjuka rubriken ”Allt om jeans” – vill vi göra det omöjliga och hjälpa dig genom denimdjungeln. Här får du tips och råd om hur du hittar snygga herr jeans, viktiga saker att tänka på, och hur du matchar dina jeans bäst.

Herrjeans 101 – en alldeles för kort introduktion

Marlon Brando i Levi's jeans
Marlon Brando i Levi’s 501 – från The Wild One (1953)

Jeans är ett plagg som är nästan lika gammalt som smokingen. Låt det sjunka in: bara 8 år efter att Edward VII beställt sin första dinner suit hos Henry Poole tog Levi Strauss och Jacob Davis patent på en blå denimoverall med nitar. Skillnaden är att jeans haft 150 år av konstant utveckling – och den fortsätter än idag.

Låt oss börja med grunderna: jeans är arbetarplagg, tillverkade i grovt bomullstyg för att vara slitstarka. Det är talande att det tog många decennier för Levi’s att sluta kalla sina jeans för overalls – det var ju arbetarkläder. Ursprungligen fanns det bara ett val: brun canvas eller blå denim. Andra val som tvätt och finish uppkom först mycket senare, när Hollywood lyfte jeansen till högsta mode på 50-talet. Samtidigt gjorde andra världskriget att jeans spreds med GI Joes till Europa och Japan, och la grunden till nya jeanstraditioner som den japanska denimtillverkningen.

Under andra halvan av 1900-talet skedde ett oavbrutet experimenterande som skapade dagens varianter, från 50-talets klassiska passform till 00-talets slimmade jeans. Hipster-eran satte fokus på materialen, och rå (otvättad) selvedge denim blev en premiumvara.

Jeansmärken – en översikt

Det finns en uppsjö av jeansmärken – nog för hela böcker. Mycket förenklat kan man tala om ett par olika grupperingar inom denim:

”The Big 3”

Levi's herr jeans - världens första jeans
Levi’s skapade jeansen och många av detaljerna som idag är självklara, t.ex. mönstren på bakfickan (arcuate)

”The Big 3” är pionjärerna inom denim som fortfarande lever kvar – Levi’s, Lee och Wrangler. Levi’s skapade de första moderna jeansen 1873, och Lee och Wrangler började tillverka denimoveraller runt sekelskiftet. Overallerna är borta och idag har bolagen breddat sortimentet till att täcka i princip alla kategorier. Priserna är bra, inte minst sett till valuta för pengarna, men tyvärr tillverkas de flesta jeansen inte längre i USA.

Japansk denim

evisu japanskt märke som gör snygga jeans herr
Evisu’s handmålade ”mås” blev en symbol för japansk denim

Efter andra världskriget inspirerades Japan av de amerikanska jeansen som en frihetssymbol, men de var svåra att få tag på. Istället började japanska entreprenörer först sy och sedan också väva egen denim. På japanskt vis utklassade man snart mästaren och idag rankas japansk denim som världens finaste.

Bland pionjärerna finns Edwin, Big John och de s.k. ”Osaka 5” (Studio D’Artisan, Denime, Evisu, Fullcount och Warehouse). Bland senare tillskott hittar man namn som Momotaro, Iron Heart, Samurai, ONI och Pure Blue Japan. Utmärkande för japanska jeans är besattheten med material och konstruktion.

Designerjeans

diesel logo
Diesel skapade ett livsstilsmärke runt jeans med ironiska sloganen ”For Successful Living”

På 70- och 80-talet insåg den italienska modeindustrin att jeans höll på att bli ett lyxplagg. Modehus som Armani och Gucci fick sällskap av dedikerade jeansmärken som Diesel och Replay, som tog slitna jeans till catwalken. Amerikanska designern Calvin Klein blandade mode med amerikanska traditioner, byggt på jeans och T-shirts som sex-symboler. Dsquared2 och Jacob Cohën är två senare tillskott, liksom svenska Acne.

Det här är så långt från Japan man kan komma – här står modetrender, tvättar och slitningar i fokus, även om jeansen ofta är sydda i Italien.

Denim heads

nudie jeans logo
Svenska Nudie Jeans var en av pionjärerna inom rå denim

När rå denim och vintagejeans fick en nytändning på 2000-talet så startades en uppsjö av jeansmärken över hela världen av jeansälskare som nördade ner sig i traditioner, detaljer och material.

Listan är lång – G-Star, A.P.C., orSlow och Brave Star är några av de mest kända. Bland svenska jeansmärken hittar vi t.ex. Nudie Jeans, som var en pionjär inom rå denim och hållbarhet, och svenskgrundade NEUW.

Var köper man herr-jeans online?

Överallt. Men det kanske inte är ett hjälpsamt svar? Förutom att i princip alla jeansmärken har e-handel så finns det ett par e-handlare vi kan rekommendera om man vill ha ett bredare sortiment eller extra bra priser.

CareOfCarl har ett fantastiskt sortiment av herrjeans, och tar löpande in nya varumärken. Här hittar du Levi’s, premiumdenim från A.P.C. och Nudie Jeans, herrjeans från Boss, italienska jeans från Dsquared2 och Replay och nyare märken som Jeanerica, Frame och orSlow.

Söker du jeans från exklusiva modehus är Mr Porter rätt plats. Men utöver designerjeansen så hittar du även mer rimligt prissatta jeans från t.ex. A.P.C., J. Crew, Nudie Jeans och Edwin.

Boozt har klassiska jeansmärken som Levi’s, Lee, Wrangler, G-Star, Nudie mfl till riktigt bra priser. Hos systersajten Booztlet hittar du de absolut största rabatterna.

Vill du bara ha klassiska herrjeans? Oscar Jacobson gör välsydda jeans i bra material från väveri som Candiani.

Så väljer du rätt herrjeans

Idag bärs jeans till allt från en skräddarskydd kavaj till en enkel T-shirt. Det gör att man inte bara kan prata om snygga jeans, utan snygga jeans för vad? De viktigaste dimensionerna är passform, storlek, material, färg, tvätt och finish.

Passform

Enda sedan Levi’s döpte sina första jeans till ”XX” har jeanstillverkare älskar att skapa kreativa namn på sina modeller. Men i grunden finns det ett par olika grundstilar för män, sorterat från lösast till tajtast.

  • Loose fit / baggy fit: En överdrivet lös passform som populariserats av skate och hiphop.
  • Bootcut jeans: Jeansen som är utsvängda nedtill. Ursprungligen avsedda för att rymma cowboy-boots i smalare jeans, men som växte till enorma proportioner under 60- och 70-talets flares.
  • Vintage fit / relaxed fit: Jeans med traditionella, raka och rymliga passformer. Gjorda för att arbeta i.
  • Regular fit / straight fit: Raka jeans med en mer kroppsnära men inte tajt passform.
  • Tapered fit / slim fit / skinny fit: Jeans designade för att följa kroppen tätt, från tapered som är rymliga upptill men har smalare ben till skinny som sitter som en andra hud.

En annan dimension är midjan – rise – där high rise betyder jeans som går till naveln, mid rise att de sitter på naturliga midjan och low rise jeans som hänger vid höften.

Stiltips:
Om du vill se bra ut i jeans så ska du ta mer hänsyn till din kroppsform än trenderna. Den enkla regeln är: är du smal, välj slim fit – annars väljer du regular fit. Bär du jeans till kavaj kan du välja high rise, annars välj mid rise.

Storlek

Jeansstorlekar mäts som bekant i midja och innersöm (dvs. mätt från grenen ner), räknat i tum.

Obehandlad denim krymper. Levi’s marknadsföringsgenier insåg detta men svängde det till en fördel – Levi’s Shrink-to-fit™ var ett sätt att förklara för konsumenterna att de behövde välja en större storlek för att hantera krympningen. Men de flesta andra tillverkare valde en process som kallas sanforisering, där man för-krymper jeansen. Man kan också helt enkelt tvätta dem. Om du köper osanforiserade jeans så var noga med att ta höjd för krympning. För t.ex. Shrink-to-fit rekommenderar Levi’s att välja 1 tum bredare midja och 3 tum längre innersöm än normalt.

Det finns en annan myt om att jeans ska vara en storlek för liten när du köper dem, för att de sträcker sig. Det stämmer inte – om inte jeansen har väldigt mycket stretch i sig. Köper du jeansen för små kommer varken du eller dina byxor mår bra.

Stiltips:
Välj jeans som passar bra när du köper dem – inte löst och inte obekvämt tajt. Kolla om jeansen är för-krympta eller inte, och lägg på marginal om det behövs.

Material

selvedge jeans herr

Jeans gjordes ursprungligen i blå denim eller brun bomullscanvas. Idag är blå denim helt dominerande.

Selvage (USA), selvedge (UK) innebär att man använt en klassisk vävstol. Då vävstolens skyttel vänder runt för nästa varv uppstår en kant (stadkant) som avslutar tyget. Den markeras ofta med en annan trådfärg och på så sättet uppstår det karakteristiska bandet på ett par selvedge-jeans.

Under industrialiseringen ersattes vävstolar av moderna tekniker där tråden ”skjuts” genom väven och klipps av, vilket betyder att tyget blir fransigt istället för att få en kant. Eftersom industriellt snabbproducerade tyger ofta görs med sämre kvalitet är selvedge ett kvalitetsmärke på denimtyg. De långsamma och smala vävstolarna gör samtidigt selvedge dyrare att producera, vilket också bidrar till dess premiumpris.

Idag tillverkas det mesta selvedge denim av japanska väverier på gamla vävstolar från Toyoda – ja, samma Toyoda som senare blev biltillverkaren Toyota! Cone Mills i USA var en annan legendarisk producent, känd för att man länge tillverkade denimtyger åt Levi’s. Tyvärr beslutade man att lägga ner tillverkningen 2017 och har sålt alla vävstolar som tillverkade Cone Mills White Oak. Europas största denimtillverkare är italienska Candiani.

En annan dimension är denimtygets vikt, som mäts i ounces per square yard. Allt från 8 ounces upp till 20 förekommer, men ett tips är att hålla sig mellan 10-15 ounces.

Stiltips:
Välj selvedge denim i en mellanvikt (runt 12 ounces) – det här är jeansen som kommer hålla bäst och se bäst ut.

Färg

Jeans kan färgas till vilken nyans som helst. Men herrjeans brukar hålla sig till grundfärgerna blått, svart och vitt.

Den ursprungliga färgen är indigoblå – efter det intensivt blåa pigmentet som utvunnits ur indigo-plantan i tusentals år. Men pigmentet var dyrt och det var först när man uppfann syntetiskt framställd indigo som det blev möjligt att använda det i arbetarkläder.

Tyvärr är syntetiskt framställd indigofärg väldigt dålig för miljön. Färgen bryts ner långsamt och kan kontaminera floder och vattendrag. Tillverkningen kräver också stora mängder kemikalier. Naturlig indigo är sällsynt men alltså ett bra sätt att göra dina jeans lite mer ekologiska.

Bomulltstråden färgas genom doppning i färgbad. Den bästa industriprocessen anses vara s.k. rope dying där tråden tvinnas till rep och doppas snabbt i indigobad. Eftersom färgen inte tränger in i tråden kommer färgen att gradvis blekna vilket ger den eftertraktade raden på jeansen. Det finns också en äldre metod med handfärgning av tråden, som ger en mycket kraftfullare infärgning som inte bleknar.

Stiltips:
Låt jeansens tradition som arbetarbyxa lysa igenom – välj blå jeans i första hand. Ett snyggt alternativ sommar och vinter är vita jeans.

Tvätt

För att få ljusare jeans tvättas jeansen efter tillverkning. Det finns ett par olika varianter

  • Rinsed: Jeansen har tvättats en eller flera gånger – ju fler gånger desto ljusare färg
  • Stone wash: Jeansen har tvättats med pimpsten för att slita bort färgen. Det här är en extremt miljöovänlig process.
  • Acid wash eller bleach wash: Jeansen tvättas med kemikalier – syror eller blekmedel – för att få en sliten look.

Raw denim betyder att jeansen säljs otvättade – de kan fortfarande vara sanforiserade, dvs förkrympta, men all indigofärg är fortfarande kvar. Genom ditt eget bärande och tvättade får jeansen över tiden en ljusare och mer sliten stil helt naturligt.

Stiltips:
Välj jeans i rå denim eller med få tvättar, så får du snygga jeans och bättre miljö.

Finish

Sedan modeindustrin förälskade sig i jeans har slitna jeans varit en återkommande modetrend.

Jeans slits genom normalt användande. Denimälskare har gett namn åt slitningarna som whiskers (horisontella linjer runt höften), honeycombs (hexagonala mönster på baksidan av knäna) och stacking (horisontella ränder där jeansen når skorna).

För-slitna jeans skapas för hand med olika maskiner – slipmaskiner, sandblästrare, osv. En del tillverkare har också börjat använda laser som bränner in slitningarna i tyget.

Stiltips:
Den lagom slitna stilen ger jeansen personlighet, men snyggast blir det om du gör det själv. Om dina jeans får hål, laga dem.

Hur du bär jeans

En av de stora fördelarna med jeans är alltså deras mångsidighet. Men det finns ändå vissa typer av jeans som passar bättre med vissa plagg än andra. Här tar vi fram några vanliga stilar och hur du kombinerar med jeans.

Jeans och T-shirt

snygga jeans herr med t-shirt
@teachingmensfashion

Jeans och t-shirt är en ikonisk stil, men också utmanande. Hemligheten för att se ut som Marlon Brando är – förutom gymkortet – att välja en riktig bra T-shirt. En T-shirt i mellanvikt matchar jeansens grövre tyg och formar sig också efter kroppen. Välj ett par raka, enkla och snygga herr-jeans för en tidlös look. Kombinera med klassiska arbetarplagg som jeansjacka, sherpa eller overshirt.

Jeans och skjorta

herr jeans med skjorta
@justuf_hansen

Jeans och vit skjorta är en annan klassisk avslappnad kombination. Matcha jeansens tvätt med skjortan – mörkare jeans till en välsittande spread collar skjorta, mellanblå till en button down och linneskjorta till ljusa sommarjeans. En stickad tröja eller tunn skjortjacka passar bra till om du inte väljer kavaj.

Jeans och kavaj

jeans och kavaj
@urbancomposition

Jeans och kavaj är en klassisk ”faux pas” som brukar avrådas från – kavajens formalitet matchar inte jeansens grövre struktur. Men det kommer från en tid där det fanns betydligt mindre jeans att välja på. Välj en kavaj som följer jeansens kvalitet – ett par eleganta tunnare jeans till en club-blazer, och grova selvagejeans till en tweedkavaj.

Rätt jeans till rätt skor

Det är också viktigt att matcha skor med jeansen. Grundprincipen är att låta jeansen och skorna följas åt i storlek och formalitet.

Om du har sneakers så matcha jeansen till dina skors form – minimalistiska sneakers passar bra med regular eller slim fit, medan s.k. chunky sneakers som är populära just nu kräver ett större ben.

Om du bär chucka boots eller desert boots är regular fit på dina jeans det bästa valet. Ett par mer avsmalnade byxben tar fram silhuetten på skomodellen – t.ex. Levi’s 502 eller 512.

Till herrskor som oxfords bör passar regular fit allra bäst. Jeansmodellen Karl från Oscar Jacobson är alldeles utmärkt tillsammans med oxfords.

Loafers är en mångsidig skomodell att kombinera jeans med. Till loafers passar både slim fit och regular fit alldeles utmärkt. Till bredare modeller av loafers ger även raka och lösa modeller av jeans ett snyggt och avslappnat intryck. Levi’s 502 är ett exempel på snygga herr-jeans tillsammans med breda loafers.

För sandaler är raka byxmodeller det absolut bästa valet eftersom detta ger ett avslappnat intryck.

Vanliga frågor – herr jeans 2023

Vilka jeans är inne 2023?

Jeans med hög midja är inne både bland män och kvinnor 2023. Vi kan också se en aningen lösare passform på jeansen i jämförelse med tidigare år. Tajta jeans med låg midja är något som allt färre använder sig av.

Vilka jeans är bäst?

Det finns flera framstående tillverkare av jeans. För ett par tidlösa, snygga herr-jeans rekommenderar vi japansk eller italiensk selvedge. Välj gärna tillverkare med en sund syn på hållbarhet, t.ex. svenska Nudie Jeans som är en av pionjärerna.

Vilken jeansstorlek har jag?

Mät din midja och innersöm och jämför med tillverkarens måttabell. Jeans ska sitta tight men inte obekvämt – du ska kunna röra dig i dem.

Jeans vs denim?

Skillnaden mellan denim och jeans är att denim är namnet på tyget och jeans är namnet på plagget.

Hur tvätta jeans?

Kolla alltid tvättråden på dina jeans innan tvätt. De flesta modeller av jeans har en rekommendation på 30-40 graders maskintvätt. Vänd alltid jeansen ut-och-in innan du tvättar dem.

Är jeans bra för miljön?

Nej. Bomull är ett naturmaterial men bomullsodling kräver mycket vatten. Färgning och finishing av denim kan också ha en stor naturpåverkan. Välj alltid ekologisk bomull och märken med en tydlig hållbarhetspolicy.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *