5 underbara vinterparfymer – De bästa nischdofterna på marknaden

bästa parfymerna för vintern 2020 2021

Nu när vintern är här vill många ha tyngre och kraftigare parfymer som motvikt till sommarens lättare, mer citrusaktigare dofter. Detta är helt naturligt, både med tanke på hur parfymerna reagerar på kroppsvärme och även på hur vi upplever dofter under de olika årstiderna. Vilka är då de bästa parfymerna vintern 2020?

Vad är en bra vinterparfym?

Vad karaktäriserar en bra vinterparfym? Vad man gillar för typ av dofter är naturligtvis högst personligt, men då det gäller vinterdofter gillar många att ha en mer mångsidig parfymgarderob än på sommaren för att i högre grad kunna byta vid olika tillfällen. På sommaren är det många som i högre grad använder samma typ av parfymer oavsett tillfälle och tidpunkt på dagen.

Generellt kan sägas att parfymer med inslag av läder, trä och ambra är typiska vinterdofter tack vare sin kryddiga och varma karaktär. Även de som man kallar Fougère- och orientaliska dofter är starka och djupa dofter som kommer väl fram till vintern.

Hur man hittar sin favoritparfym

Det kan vara väldigt utmanande att välja sin favorit bland det utbud som finns. Det kan också bli rätt dyrt om man som mig önskar ha en mångsidig parfymgarderob med dofter för alla möjliga tillfällen.

Läs mer om ämnet i vårt inlägg om hur man väljer signaturparfym.

Bästa parfymerna för vintern 2020

Nedan har vi sammanställt en lista på 5 utmärkta parfymer för vintern 2020. Parfymlandskapet är mer mångsidigt än på mycket länge och för den som gillar nya nischparfymer finns det ett fantastiskt utbud just nu.

Den sajt som är allra mest aktiv på att ta in nya unika nischparfymer till Sverige är Gents.se. En sajt som vi rekommenderar alla parfymfantaster att ta en närmare titt på.

1. Memo Paris – Russian Leather EdP

bästa läderdofter vintern 2020

Dofter med inslag av läder är utmärkta för vintern. Det finns några parfymhus som behärskar konsten att få fram de distinkta lädernoterna bättre än andra. Ett av dessa parfymhus är MEMO Paris som tagit världen med storm med sina nischparfymer.

Fougèreparfymen Russian Leather lanserades 2016 är den av fått MEMO:s dofter som klarast representerar märkets äventyrliga naturmystik. Här märks läderaktiga ackord med kompletterande träiga noter. Det finns även kryddiga noter från basilika, koriander och timjan möter aromatisk tallbarr, patchouli, ceder och lavendel. En helt fantastisk doft för vinterhalvåret!

2. Creed Tabarome EdP

de bästa parfymerna för män 2020

Creed Tabarome skapades urspungligen för Sir Winston Churchill och hans kärlek för cigarrer och Brandy parfymhuset Creed förevigat i doften Tabarome. Namnet Tabarome anspelar på den lyxiga tobaksdoften som ger doften dess speciella karaktär. 

Här märks också noter av mysk, sandelträ och vetiver framträdande. Vid sidan om klassiska Green Irish Tweed EdP är denna parfym både den mest unika och lyckade bland Creeds parfymer.

3. Fragrance du Bois – Parisian Oud EdP

bästa parfymerna för höst och vinter 2020

Doftnoten oud eller agarträd har blivit väldigt populär inom nischparfymer de senaste åren. Till den grad att det blivit svårt att hänga med i utvecklingen. Numera finns det till och med hela parfymhus som grundat hela sitt brand på att ta fram unika nischparfymer med oud som främsta doftnot.

Parisian Oud är en sällsynt lyckad oud doft som verkligen urskiljer sig i parfymlandskapet. Doften hör till Fragrance Du Bois lyxiga Prive-serie, där parfymörerna fått fria händer att skapa sina mest utsökta mästerverk. Parisian Oud har framstående noter av rökelse, oud och läder.

Detta är en sofistikerad oudparfym som uttrycker förfining och lyx och är speciellt lämpad för speciella stunder i livet.

4. Floris London – Turnbull & Asser 71/72

bra parfymer för hösten och vintern

Här har det anrika parfymhuset Floris London i samarbete med skjortmakarna Turbull & Asser tagit fram en unik doft med träiga noter. Doften har skapats för personifiera kundkretsen hos två traditionsrika Londonbaserade företag inom herrmodet. Parfymen speglar den medvetna, eleganta och excentriska gentlemannen.

Turnbull & Asser 71/72 är en fräsch och aromatisk doft med en träig ton och har inslag av noter som citrus, enbär, lavendel och jasmin. Här finns också noter av oud som ger en djupare varm och sensuell bas.

5. Nasomatto – Black Afgano EdP

nischparfymer i sverige

Om du vill testa på något unikt i parfymvärlden, så kan vi rekommendera det italienska parfymmärket Nasomatto. Här bjuder varje enskild parfym på en doftresa du sent glömmer.

Det mest kända bland utbudet är Black Afgano, som har starka doftnoter som passar utmärkt för vinterns kalla väder. Parfymören Alessandro Gualtieri avslöjar aldrig doftnoterna i de parfymer han skapat, vilket gör det svårt att kategorisera parfymen. Men denna är verkligen något extra!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *