De 6 bästa engelska sajterna för tweedplagg

bästa brittiska sajter för tweedkläder jakt

Hösten är verkligen säsongen för tweedplagg. Morgonfrosten på ängarna får ett romantiskt skimmer över sig, som gör att man gärna beger sig ut på vandring för att upptäcka den vackra naturen – gärna i ett varmt tweedplagg.

I samband med att vi sammanställde inlägget om jaktmode kom en läsarfråga om var man hittar de bästa engelska butikerna med tweedplagg och traditionella knäbyxor, även kallade Breeks.

Bästa engelska sajterna för tweedplagg

Det finns en hel del bra engelska sajter som vi återvänder till oftare än andra. När vi söker efter bra nätbutiker söker vi efter det autentiska. Företag med en historia inom den stil som förknippas med en äkta English Country Gentleman.

klassiska tweedplagg

Det finns rätt många bra engelska sajter som har ett bra helhetsutbud för både stadsliv och ett liv på landet.

Detta skall dock inte ses som någon fullständig lista utan utgörs främst av några av de favoriter som vi ofta sökt mig till när jag sökt efter inspiration till det klassiska inom tweedklädsel och det typiskt brittiska – och finns inget som är mer synonymt med det typiskt brittiska än just tweed.

Nedan är några bra engelska sajter för tweedplagg.

1. Cordings

Cordings grundades redan år 1839 och blev snabbt synonymt med friluftsliv i 1800-talets London. Butiken var viktig för många så kallade ”City Gentlemens” som ville införskaffa nödvändig klädsel inför sina utflykter till landsbygden.

bästa tweedkläder på nätet hösten 2020

Cordings lanserade sin första kollektion av tweedjackor på 1920-talet som komplement till sitt övriga utbud av ytterkläder och boots. År 1922 valde den unge prinsen av Wales, Edward VIII, Cordings till en av de butiker som skulle förse honom med kläder. Cordings finns på adressen 19 Piccadilly, Mayfair i London. Där man haft sin adress sedan början av 1900-talet.

Stilen på Cordings tweedkavaj med tre knappar har ändrat väldigt lite sedan 1920-talet och Cordings har ett tätt samarbete med brittiska och irländska fabriker som Harris Tweed, Shetland och Donegal för att säkerställa kvaliteten.

brittiskt engelsk tweed mönster

Cordings signaturmönster House Check, som syns på bilderna ovan, togs fram för 30 år sedan och är ett av de fem mönster som varje år finns med i kollektionerna. Bland de nyckelplagg som varje säsong finns i utbudet finns bland annat knäbyxor, västar, kepsar och jackor – alla de plagg som man förknippar med en äkta English Country Gentleman.

2. Oliver Brown

klassisk engelsk stil

Om man vill få sig en rejäl inspirationsboost gällande allt det klassiskt brittiska gällande kläder skall man definitivt besöka Oliver Brown och deras hemsida. Här finns kategoriserat i en överblickbar ordning alla de kläder som behövs för olika evenemang.

Som vi konstaterat tidigare är Oliver Brown ett av de företag som särskiljer sina Dinner Jackets från Smoking Jackets i utbudet. Men även i övrigt finns här traditionella brittiska kläder för alla tillfällen som förknippas med det traditionellt brittiska, dit också naturligtvis tweedplaggen hör.

Bilden ovan är från Oliver Browns Hunting Collection, som innehåller kläder för traditionell brittisk rävjakt på häst. Bland utbudet finns även traditionella tweedplagg för annan jakt under kategorin Shooting Collection. Det är förövrigt sällan man hittar traditionella kläder på nätet för rävjakt på häst nuförtiden, något som även det gör utbudet hos Oliver Brown speciellt. Kolla även in sektionen Eveningwear för en rejäl dos av inspiration.

engelska sajter för tweedplagg
Tweed-kavaj från Oliver Brown. Till denna finns även knäbyxor i samma mönster.

Oliver Brown är den enda återförsäljare som är inbjuden till traditionsbundna hästkapplöpningen Royal Ascot varje år och till utbudet hör även en egen linje specialgjord för Royal Ascot, Royal Ascot Collection.

3. James Purdey & Sons

engelskt jaktmode tweed

Vi nämnde James Purdey & Sons redan tidigare i inspirationsinlägget om jaktsäsongen. James Purdey & Sons som främst är inriktade på vapen och jakttillbehör grundades år 1814, men numera finns ett stort antal produkter i företagets utbud – allt från lyxiga accessoarer till tweedplagg.

Att man under de senaste åren alltmer nischat in sig på lyxmarknaden framgår bland annat genom företagets samarbete med exklusiva italienska klockmakarna Panerai.

James Purdey & Sons är hovleverantör till det Brittiska hovet inom hela tre kategorier. De mest exklusiva modellerna av vapen hos Purdey kostar drygt 1 300 000 kronor med en väntetid på upp till två år. Därmed är det ett av de dyraste och mest exklusiva vapnen i världen.

4. Farlows

brittiskt engelskt jaktmode

Farlows grundades 1840 av Charles Farlow som ett företag som sålde fiskeredskap. Numera finns det mesta inom jakt och fiske i Farlows utbud, både under det egna märket samt under andra klassiska märken som Schoffel och Laksen.

Till detta hör naturligtvis ett brett utbud av snygga tweedplagg, med bland annat knäbyxor eller Breeks.

5. Alan Paine

bästa brittiska jaktmode på nätet

William Paine grundade företaget år 1907 och namngav det till Paines of Godalming efter orten Godalming i Surrey. Han lärde sig att sticka som en hobby, men snart blev hobbyn en företagsverksamhet där han främst inriktade sig på stickade plagg. Han utvecklade bland annat en av de första kabelstickade tröjorna som någonsin producerats, vilka han sålde till lokala Cricket-klubbar.

Under 1920-talet ökade populariteten hos kabelstickade tröjor och bland kunderna fanns bland annat stilikonen Edvard VIII. År 1942 hade redan antalet anställda växt till 400 personer i Godalming och 200 personer i Wales, delvis tack vare de stora antalet beställningar för den brittiska armen till andra världskriget.

Sonen Alan Paine tog över Paines of Godalming under 1950-talet och döpte om företaget till Alan Paine. Det var en vändpunkt för verksamheten och man expanderade till USA. År 2009 lanserade företaget sin numera så populära Country Wear Collection, med många snygga och klassiska tweedplagg. Dit hör bland annat märkets mest populära kollektion Combrook Collection.

6. Barbour

brittiskt jaktmode hösten 2020

Välbekanta Barbour är mest känt för sina vaxade oljejackor av hög kvalitet, men faktum är att det även finns en del snygga tweedplagg i utbudet. Hit kommer man dock kanske inte främst för att söka efter tweedplagg, utan kanske främst deras ikoniska jackor och rutiga accessoarer som halsdukarna.

Läs mer om Barbour och deras klassiska jackor här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *