10 japanska modemärken du bör känna till

japanska modemärken du bör känna till

Ännu för tio år sedan var det japanska modet en av de bästa bevarade hemligheterna inom herrmodet. Under de senaste åren har märken som UNIQLO gjort att vi fått upp ögonen för den japanska stilen. Men det finns betydligt fler märken än så att hålla koll på. Här tar vi fram 10 japanska modemärken du bör känna till.

Till skillnad från brittiska och italienska herrmodemärken är japanska klädmärken rätt obekanta för många av oss. Sakta men säkert har den globala modepubliken dock börjat lära sig mer om dessa märken och upptäckt deras fantastiska kvalitet. Det som kännetecknar många av de märken som kommer från Japan är klassisk stil och det gedigna hantverket.

Mycket av inspirationen hämtas från den amerikanska stilen, men ofta med en twist mot klassisk elegans och raka linjer i designen.

Japanska modemärken att hålla koll på

För några år sedan lanserade Care of Carl även en japansk avdelning för herrkläder. Något som ytterligare gjort oss mer medvetna om detta mode samt ökat tillgängligheten. Läs mer om japanskt herrmode här. Här är våra favoriter bland japanska modemärken.

Beams Plus

japanska modemärken

Den allra första BEAMS-butiken öppnades 1976 under namnet American Life Shop BEAMS. Då produkter starkt influerade av den amerikanska kulturen med produkter som påminde om ett typiskt UCLA-studentrum. Beams Plus startades 1999 för att ta fram den amerikanska stilen som Beams en gång i tiden skapades kring. I dagens läge är märket inte endast en källa för nostalgi, utan du hittar även en kreativitet i designen som ger oss autentiska vardagsplagg.

Kamakura Shirts

japansk herrstil

Kamakura Shirts grundades 1993 och hämtar sin inspiration från det amerikanska 60-talets Ivy League-skolor. Man tillverkar skjortor under mottot ”kvalitetsskjortor till ett överkomligt pris”. Här syns japanskt hantverk och precision i kombination med en klassisk estetik och välsydd konstruktion.

Yuketen

japanska modemärken

Ett riktigt intressant märke för skofantaster är Yuketen som är kända för sitt hantverk och förstklassiga material. Skorna är tillverkade för hand i USA och är både robusta och funktionella. I designen märks framförallt inspiration från USA:s historia och dess urinvånare som vävs samman med modern funktion.

Rocky Mountain Featherbed

japanska modemärken

Rocky Mountain Featherbed kunde lätt förväxlas som ett amerikansk märke. Mycket riktigt har det även amerikansk ursprung. Märket grundades nämligen i Wyoming i slutet av 1960-talet och blev känt för sin ikoniska dunväst. Västarna blev kända för sina värmebevarande egenskaper. Under 1980-talet upphörde varumärket och år 2005 förvärvade japanska 35 Summers Ltd licensen för att tillverka och återskapa de ikoniska plaggen. Idag sker alll tillverkning i Japan, men med samma teknik och kvalitet som hos ursprungplaggen från 1960-talet.

AURALEE

exklusivt japanskt herrmode

AURALEE är ett av de märken som står för nedtonade basplagg med ett stort fokus på tygerna i tillverkningen. Det finns en liten grupp japanska konsumenter som anses vara några av de mest krävande i världen – kunder som endast handlar i små independent-butiker. Hos dessa butiker hittar du bland annat märken som AURALEE.

Porter-Yoshida & Co.

väskor i nylon

Klassiska och tidlösa väskor i nylon är populära just nu. Inte minst bland ryggsäckar för män är nylon ett populärt material. Inom detta omrdåe är japanska Porter-Yoshida & Co en av de främsta. Tokyo-baserade väsktillverkaren Porter grundades 1962 och har många stiliga väskor med genomtänkta och smarta lösningar i sitt utbud.

Eyevan 7285

bästa japanska modemärken

Ett märke vi imponerats av under de senaste säsongerna då det gäller snygga solglasögon för män är Eyevan 7285. Här märks både klassiska modeller, tillsammans med kreativ och nydanande design. Kollektionen 7285 är baserad på handritade mönster från företagets arkiv melllan åren 1972 och 1985. All tillverkning av deras solglasögon har ägt rum i Japan ända sedan 1972.

orSlow

bästa japanska märken herrmode

Efter år av intresse för samlande av workwear och denim beslutade sig japanska Ichiro Nakatsu för att starta ett eget varumärke. Tanken med orSlow var att skapa uppdaterade arbets- och militärkläder med en design som lever bortom tid, med syfte att sakta ner snabbt skiftande trender. Denim är ständigt återkommande materialval, liksom raka passformer och klassiska snitt.

Snow Peak

japanska modemärken

Kläder för friluftsliv ökade i popularitet under pandemin och även nu när livet återgått till det normala finns ett stort intresse för dessa produkter. Snow Peak grundades redan 1958 av bergsbestigaren Yukio Yamai och i dagens läge hittar du många typer av kläder och accessoarer hos märket. Framförallt är det de högklassiga accessoarerna som är värd extra uppmärksamhet hos märket.

UNIQLO

japanska modemärken herr

I Sverige går det inte att undgå att nämna UNIQLO då det gäller japanska herrmodemärken. Ända sedan märket öppnade sina butiker på svensk mark har de varit kända för sina prisvärda plagg. I de senaste kollektionerna märks också stor innovationsförmåga i material och design. UNIQLO är också det märke med flest sökningar bland modemärken för män online.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *