Nu är Oud Weeks här med de mest exklusiva dofterna på marknaden

de lyxigaste och dyraste parfymerna

Om du inte ännu äger en Oud-doft finns nu ett unikt tillfälle när svenska sajten Gents bjuder in till Oud Weeks. Under Oud veckorna får du exklusiva oud-parfymer som gåvor vid ett köp av Oud-produkter.

Oud-parfymer har blivit väldigt populära under de senaste åren och är eftertraktade både som vardags- och festdofter tack vare sina starka och säregna doftnoter.

Vad karakteriserar doftnoten oud?

Oud är en värdefull och sällsynt ingrediens och ger parfymer en unik och lyxig karaktär. Oud är en olja eller harts som utvinns ur örnträdet Aquilaria agallocha om det är smittat med svampen Phialophora parasitica. Ju längre tid ett träd är smittat ju djupare och mörkare blir oljehartset.

Eftersom detta är en ovanlig och sällsynt händelse och det krävs stora volymer för att utvinna en tillräcklig mängd olja för parfymframställning har oud ofta ett högre pris än guld. Ett kilogram av den finaste oud-oljan kan kosta drygt 50,000 dollar per kilo, vilket är en bra bit över rådande guldpris.

Bästa oud-dofterna på marknaden

de bästa oud parfymerna på marknaden 2020

Byredo är ett av de mest intressanta nischmärkena på marknaden just nu. Märket grundades 2006 av Ben Gorham i Stockholm och fokuset ligger på unisex och internationell flärd. Det är enkelheten och renheten som gör dofterna så speciella, där de håller sig till så få noter som möjligt för att få fram sina unika dofter.

Denna renhet märks också i Oud Immortel som skapades ihop med Oud Accord EdP som en doftserie tillägnad träslaget oud. Toppnoterna i Oud Immortel utgörs av kryddig kardemumma och rökelse som övergår i hjärtnoternas torra träfibrer från rosenträ, patchouli och papyrus. I basen hittar man mossa och tobaksblad.

oud dofter lyxiga

Det finns en del riktigt exklusiva Oud-parfymer på marknaden för tillfället. Nuförtiden är det inte ovanligt att ett helt parfymmärke är uppbyggt kring doftnoten. Hit hör t.ex. The House of Oud, ett exklusivt parfymhus som är stationerat i Förenade Arabemiraten.

lyxparfymer oud

Även ett av världens mest exklusiva parfymmärken, Roja Parfums, använder oud-olja i största delen av sina parfymer för att få till den lyxiga karaktären som de eftersträvar i sina parfymer.

dyraste oud parfymerna i världen

Den allra dyraste parfymen på marknaden just nu tillhör dock italienska parfymhuset Xerjoff. I parfymen Kampuchea Noir används en av världens mest svårtillgängliga och sällsynta ingredienser vid tillverkningen.

Meghalayan aquilaria agallocha, en mycket gammal vild Oud från den Kambodjanska urskogen. Kampuchea är en attar, en essentiell olja, utvunnen från denna oud. Med ett literpris på över en miljon kronor är detta de mest dyrbara dropparna från Xerjoff.

lyxig oud parfym

Även det anrika italienska parfymhuset Acqua di Parma har gjort en egen Oud-tolkning med sin Colonia Oud EdC. Här märks aromatiska träiga noter av mysk, läder, patchouli och naturligtvis Oud.

bästa oud parfymerna 2020

För några år sedan tillverkade engelska Floris i ett samarbete med skjortmakarna Turnbull & Asser doften 71/72. Den döptes efter 71/72 Jermyn Street i London, där Turbull & Asser har sin flaggskeppsbutik. Även här finns oud-noter tillsammans med typiska engelska doftnoter som citrus, enbär, lavendel och jasmin.

lyxiga oud dofter 2020

Söker man dock efter en mer utpräglad Oud-doft från detta anrika parfymhus kanske man skall söka sig till Leather Oud EdP. En väldigt manlig tolkning med härliga noter av läder inbakat i denna rökiga doft.

de bästa oud parfymerna

Parfymhuset Creed har med sina säregna dofter en trogen skara av kunder runtom i världen. Creed har aldrig kompromissat på kvaliteten och parfymerna innehåller en stark koncentration av naturliga oljor, upp vid 15-20 procent. Det står i stark kontrast till dofterna från många av de parfymer modehusen designar för massmarknaden. Doften Royal Oud EdP är en värdig representant för Creed inom detta område med sina starka Oud-noter.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *