Senaste kollektionen från Cesare Attolini

Då det gäller klassiskt herrmode är det få modehus som kan mäta sig med italienska Cesare Attolini. Därför har det blivit en tradition att återvända till deras kollektioner till varje ny säsong.

Cesare Attolini grundades av Vincenzo Attolini på 1930-talet och blev känt som märket som skapade den okonstruerade napolitanska kavajen som är synonymt med Neaples skräddarkonsten. Övriga kännetecken är en slimmad silhuett och ett smalt skuret ärmhål. Cesare Attolini drivs numera av Vincezo Attolinis barnbarn Guiseppe och Massimiliano Attolini.

Varje plagg i Cesare Attolinis kollektioner tillverkas helt för hand i skrädderiet i Casalnuovo i utkanten av Neapel. Det tar mellan 25 till 30 timmar att färdigställa en kostym, vilket delvis förklarar den prislapp på minst 30.000 kronor som man kan förvänta sig att betala om man vill ha en kostym från Cesare Attolini. Även om märket tillhandahåller kostymer inom så kallat ready-to-wear segmentet, är det ändå skräddarsydda kostymer som är Attolinis kännetecken. I Sverige finns Cesare Attolini bland annat på Gabucci på Nybrogatan.

Cesare Attolini representerar i sig en väsentlig del av det typiskt italienska stilen – sinnebilden av den välklädda italienska mannen. Men man gör även i övrigt mycket för att framhålla andra delar av den italienska kulturen i de kollektioner man presenterar inför varje ny säsong. Tidigare har vi fått bekanta oss med Lake Como, Toscana, Langhe, amalfikusten och senast Sicilien i kampanjerna. Nu bär det av till norra Italien där vi bland annat får stifta bekantskap med några företag som representerar området och dess kultur.

Ett av dessa är Pagani, som är en tillverkare av exklusiva sportbilar. Pagani har sitt säte i Graziosa, Modena. Andra kända tillverkare av lyxiga sportbilar i närområdet är Ferrari, Lamborghini, Maserati, och De Tomaso. Det andra stället som är föremål för fotosessionen i kampanjen är den unika och vackra restaurangen Antica Corte Pallavicina i norra delarna av Parma.

Här är bilderna från Cesare Attolinis senaste kollektion för hösten och vintern 2018/19. Klicka på bilderna för att göra dem större.

I den nu aktuella kollektionen för hösten och vintern 2018/19 finns mycket som man känner igen från tidigare kampanjer. Men så handlar också själva märket Cesare Attolini om tidlöst mode, utan excesser och följandet av de senaste trenderna.

Till vintern kommer, som sig bör, alltid mer mörka toner in i bilden. Med överhängande gråa, blåa och bruna färger. I plaggen syns även mycket rutigt och randigt, något som delvis är en hänvisning till märkets brittiska influenser i början av förra seklet.

Enligt vissa kan märket verka lite ”gubbigt” och lite väl klassiskt. Vill man dock undvika att dras med i alla trender som dyker upp med jämna mellanrum gör man bra i att inspireras av den stil som Cesare Attolini företräder då det gäller att bygga upp en basgarderob.

En riktig personlig favorit från årets höstkläder och vinterkläder från Cesare Attolini är en dubbelknäppt rock i beige.

En mörkblå dubbelknäppt kavaj hör också den till den så kallade basgarderoben.

Det som många generellt är dåliga på är att våga bära färger – både på kavajer och ytterrockar.

Tredelat ser man alltför sällan på män nuförtiden – speciellt i vardagen.

Väst med dubbelknäppning är om möjligt ännu mer sällsynt bland tredelade kostymer.

Något som kommit starkt i kollektionerna under senare år hos många märken är mockajackan. Svenska Oscar Jacobson har många fina varianter av denna klassiker.

a

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *