Stilguide för män vår/sommar 2021

stilguide för män vår sommar 2021

Alltför ofta är de stilråd vi får alltför generella och intetsägande. Rätt färgkombinationer och passform är viktigt, men det handlar minst lika mycket om att vilka plagg du väljer att kombinera. I vår stilguide för män våren och sommaren 2021 går vi närmare in på dessa frågor.

Vi har redan tidigare delat med oss mängder av stiltips bland annat i vår sida med herrmode för våren och sommaren 2021. Här sammanfattar vi dessa stilråd och kommer även med en del nya.

Stilguide för män våren och sommaren 2021

Vi fokuserar rätt långt på stilrent, tidlöst och klassiskt herrmode när vi delar med oss av våra stiltips i vår stilguide för män. Egentligen är ord som klassiskt och tidlöst två rätt uttjatade uttryck inom herrmode. För visst finns det trender även inom detta område, oavsett vad många än påstår.

Inspiration för herrmode från 1939.
stilrent herrmode vår sommar 2021

I detta nu är det många modehus som hämtar inspiration från 1930-talet och några årtionden framåt. Detta i kombination med nyare plagg som overshirts är en trend som troligen är här för att stanna.

stilguide för män vår sommar 2021

Det finns många illustrationer och modekataloger från 1930-talet och oftast var fokuset kostymer. Fram till 1960-talet var trots allt kostymer det plagg som män bar i de flest sammanhang.

stilguide för män 2021

Vi rekommenderar dock att du framförallt kollar på det lediga herrmodet från dessa årtionden du skall kolla när du letar inspiration för vår- och sommarkläder. Det är dock betydligt svårare att hitta bilder och illustrationer på dessa plagg.

herrstil 1930-talet
Från prisutdelning i VM i kanot i Vaxholm 1938.

Det sitter i detaljerna

Rätt passform är viktigt för den som vill klä sig snyggt. Många av de plagg som vi ser till våren och sommaren är ändå mer förlåtande gällande kroppshyddan än de varit under tidigare år. Nu är det en lösare silhuett på många plagg, även inom det klassiska herrmodet.

Till våren och sommaren är det mycket fokus på detaljerna hos enskilda plagg. I vår stilguide för män är dessa några av de viktigaste:

  • Hämta stilinfluenser från 1930- och 1940-talet
  • En lösare silhuett på vårens och sommarens nyckelplagg
  • Välj frontveck på byxorna och undvik de tajtaste modellerna
  • Pikétröjor med öppen krage är även ett plagg som är enkla att kombinera.
  • Satsa på bandanas och scarves för att få till detta lilla extra i din outfit

Några ord om val av färger

Färgteori då det gäller kläder är ingen exakt vetenskap. Det som i teorin kan vara helt fel, kan bli rätt när du kombinerar färger på kläder. Vårens och sommarens jordiga färger är också enkla att kombinera till en snygg helhet.

Monokromt och färg-i-färg kan kombineras på många sätt bland de jordiga färgerna. I motsats till befintliga färgteorier utmanar vi er att söka er till närliggande nyanser snarare än att söka kontraster när du väljer kläder till våren och sommaren.

Lär dig när du kan bryta mot sedvanlig stiletikett

Det finns en del etikettregler gällande herrstil. Ofta är dock dessa föråldrade och saknar relevans i dagsläget. Det sunda förnuftet är det som bör styra. Kom ihåg att många av reglerna kom till under en tid när det ännu var etikettfrågor som rätt långt styrde herrmodet.

Att bära hatt utomhus var ett måste och allt annat än svarta skor efter kl. 18 på kvällen var ett brott mot etikettreglerna.

formell stil 1940-tal
Förslag på formell sommarstil år 1940.

Om det står mörk kostym eller högtidsdräkt på inbjudningkortet bör du naturligtvis följa reglerna. Men i övrigt är det numera rätt långt det sunda förnuftet som får råda.

Att veta när och hur du kan bryta mot sedvanlig stiletikett är något av italienarnas expertområde. Därför rekommenderar vi att du hämtar inspiration från italienarna i hur du klär dig denna vår och sommar.

Stiltips – använd rätt skor

Skorna är viktigare än du tror när det handlar om stilren klädsel. Ofta är det också en sak som förbises när man läser en stilguide för män.

Se till att välja rätt skor till klädseln. Loafers är alltid rätt till sommaren när du vill klä dig elegant. Ha åtminstone ett par loafers och ett par sneakers i garderoben denna vår och sommar.

Sneakers är en modern sko, som till viss del ändrat hur vi män klär oss. Denna kan du bära till de flesta av stilar till vardagen, oavsett om du bär shorts eller chinos.

stilguide för män 2021

Det finns många anhängare av klassisk herrstil som anser att det är ett brott mot befintlig stiletikett att ha bara anklar när man bär skor.

Vi anser att höga strumpor är något du med fördel kan lämna bort om du vill klä dig elegant denna vår och sommar. Men när du bär läderloafers eller sneakers i läder bör du se till att bära strumpor som inte syns i lågskor för att undvika fotsvett som gör skorna illaluktande.

Välj också en modell som har silikon vid hälpartiet, så att de hålls uppe ordentligt.

Stilguide för Overshirts

Det går inte att komma ifrån att olika modeller av Overshirts eller överskjortor är vårens och sommarens stora modeplagg. Detta oavsett om det handlar om Street Style eller klassiskt herrmode.

stilguide herrstilar vår sommar 2021

Det finns många sätt att kombinera olika plagg med överskjortor. Se till att åtminstone ha en pikétröja med öppen krage i garderoben. Det ger en elegant look som påminner om 1930-talets gentlemän.

stilguide herr 2021

Överskjortor är ofta lösa i modellen och därför är chinos med dubbla frontveck ett utmärkt val om du vill klä dig snyggt. Välj ett par loafers om du vill ha en uppklädd stil.

Om du vill bära jeans bör du helst satsa på en lösare modell. Det ger rätt proportioner. Ljusa jeans passar oerhört bra till de flesta av vårens och sommarens jordiga färger.

Stiltips – kombinera rätt med kavaj

Oavsett om vi är i en pandemi eller inte, kommer alltid kavajen att vara ett nyckelplagg hos en riktigt gentleman. Det hör till att ha åtminstone en kavaj i linne i garderoben till sommaren.

stilguide för män kavaj vår sommar 2021

Satsa på en okonstruerad kavaj utan fodring i axlarna. Dessa finns hos många av de italienska märkena. Du kan antingen satsa på en kostym i linne eller udda kavaj och kombinera med chinos som har dubbla frontveck.

stilguide herr vår sommar 2021

Lägg till en bandana för att få en elegant helhet. Det är alltfler märken som nu satsar på bandanas till denna sommar. En oerhört snygg detalj som andas 1930-talets elegans.

Stilguide för våren och sommarens byxor

Chinos har alltid varit en viktig del av det som benämns Casual Wear. Nyheten inom detta område är att de flesta märken nu satsar på frontveck på chinos. Detta skall vara elegant och samtidigt avslappnat. Nu ser vi en lösare silhuett på chinosen med hög midja och dubbla frontveck.

stilguide för män byxor 2021

Men samtidigt finns flera av storsäljarna kvar där vi ser chinos med avsmalnade ben från märken som Incotex, Lardini och Morris Heritage. Detta är modeller som är smickrande speciellt för män med snygg benform.

Se till att få fram de eleganta detaljerna på dessa chinos genom att välja pikétröjor eller skjortor som du kan stoppa innanför byxorna. Undvik alltför tajta t-shirts eller pikétröjor om du väljer denna typ av byxor.

Än en gång, kom ihåg proportionerna! Om du har byxor med lite lösare passform måste även överdelen ha samma silhuett.

Lämna bort bältet. Men om du absolut måste ha bälte skall du helst satsa på en flätad variant i läder eller tyg.

herrbyxor med slag vår sommar 2021

Ett vanligt stilmisstag hos oss män är att vi har för långa byxor. Det finns många modeller av byxor i kollektionerna till denna vår och sommar som är meningen att vara lite kortare i längden. Detta för att ge utrymme för att visa upp anklarna.

En annan viktig stildetalj är också slag/uppvik på byxorna, som alltfler modeller av byxorna nu har.

Stilguide när du bär shorts

Det finns många märken som satsar på stilrena modeller av shorts till sommaren 2021. Precis som hos chinos och kostymbyxor är det höga midjor och dubbla frontveck inom klassisk herrstil.

snygga shorts sommaren 2021

Ofta förevisas denna typ av shorts tillsammans med loafers. Vi anser dock att denna skomodell inte är den du skall satsa på till shorts. Det blir något av en stilmässig krock mellan det lediga och det uppklädda.

kombination skor till shorts

Satsa istället på seglarskor, bilskor eller andra liknande modeller som espadriller, skor med en lägre sula och som rör sig ett steg längre bort på formalitetsskalan.

Bär aldrig strumpor till shorts. Om du vill skydda lädret hos seglar- eller bilskor av hög kvalitet är det alltså låga strumpor du skall välja. Strumpor som helt dölja av skons ovanläder.

Pikétröjan är ett av de plagg som alltid kommer att vara snygg tillsammans med short. Till sommaren bör du alltså se till att ha många olika färger på pikéer redo!

Men se även till att ha några stickade tröjor redo för kyligare dagar. Speciellt till sommarbrun hud är det oerhört snyggt med en kabelstickad vit tröja.

Tips hur du klär dig snyggt till stranden

Till sommaren hör det till att ha åtminstone ett par badbyxor. Välj en klassisk modell med stilrena detaljer. Till det skall du också gärna välja en kortärmad skjorta med öppen knäppning. Det ger dig en elegant stil som skiljer sig från hur du klär dig i vardagen.

I vår stilguide för män rekommenderar vi att ni utmanar er att ni denna vår och sommar vågar ta ut svängarna. Kom ihåg att stil även handlar om att utmana dig själv och hur du är van att klä dig. Det kan vara en oerhört befriande känsla att klä sig annorlunda från vad du är van vid!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *