Trenderna inom herrmode sommaren 2021

herrmode sommar 2021

Nu har de flesta märken kommit ut med sina sommarkollektioner och dessa finns nu ute hos herrmodebutiker online. Här har vi samlat allt inom herrmode sommar 2021 – de trender som gäller, vilka som är de snyggaste klädesplaggen och hur du kombinerar dessa.

I vår guide till herrmode uppdaterar vi med jämna mellanrum med de snyggaste plaggen och accessoarerna för män. Där har vi även de viktigaste trenderna inom mode för män detta år. Men det finns inte plats för allt på en sida. Därför tar vi här en mer fördjupad titt på de viktigaste trenderna inom herrmode sommaren 2021.

Trender inom herrmode sommar 2021

Vi har varit inne på trenderna inom herrmode tidigare här på Gentlemannaguiden. Ju längre in på året vi kommit desto mer har förutsättningarna för ändrats för att vi får en mer normal sommar igen. Det ändrar också hur vi klär oss denna sommar. Här har vi tagit fram både de större trenderna som ändrat hela modebranschen, samt de som påverkar hur vi klär oss sommaren 2021.

Nu klär vi oss för fest

snygg herrstil sommaren 2021
Herrmode från Eton Shirts.

Vad är speciellt utmärkande för herrmode sommar 2021? Efter ett väldigt ovanligt år där pandemin styrt det mesta av vår vardag, är det snart möjligt att leva som normalt igen. Det kommer såklart att få stor inverkan på hur vi klär oss.

Om 2020 var året där vi satsade på att klä oss bekvämt, så kan resten av 2021 mycket väl komma att kännetecknas av mer uttrycksfull klädsel. De flesta av oss bär på en stor coronatrötthet och vi längtar efter att igen kunna umgås i alla möjliga sammanhang igen. Vi kanske inte nödvändigtvis plockar fram en smoking, som under det glada 1920-talet. Men många längtar efter att kunna klä upp sig igen och umgås bland andra människor.

Vi klär oss för resor

herrmode sommar 2021

Sommarvädret i Sverige är alltid oförutsägbart. Det behöver dock inte utgöra något hinder för varmare väder eftersom det snart blir möjligt för oss att resa mer fritt igen. Flera undersökningar visar att vi svenskar längtar efter att få komma ut och resa igen och då är det ofta varmare väder som kallar.

Allt detta gör att många sneglar efter typiska semesterplagg samt accessoarer för resor. Under corona-pandemin har det funnits ett stort intresse för gångna tider och resandets gyllene tidsålder, något som är rätt normalt i tider av osäkerhet. Då kollar vi gärna tillbaka på tider när allt verkade både enklare och mer bekymmerslöst.

Influenser från gångna tider

herrmode sommaren 2021

Speciellt inom herrmodet är det klart att inspirationen i allt högre grad hämtas från 1900-talets första hälft. 1930-talet är en stor inspirationskälla då det handlar om olika detaljer på plaggen. Detta gäller inte endast inom klassiskt herrmode, utan även det är något som märks inom de flesta stilinriktningar. Byxor med dubbla frontveck och vid silhuett. Kavajer med breda slag samt pikétröjor med öppen krage. Alla dessa är exempel på klädesplagg som var vanligt förekommande redan under 1930-talet.

Kvalitet är viktigare än någonsin

I en intervju i stilguiden för våren och sommaren 2021 hos Swedish Fashion Council finns en intressant intervju med Gabriella Wulff, universitetslektor vid Textilhögskolan i Borås. Hon har under lång tid ägnat sig åt forskning kring modeföretag och hållbarhetsfrågor. Enligt Wulff är hållbarhet ett centralt men inom modebranschen. Det finns idag ett minskat intresse för överflödiga produkter som saknar socialt sammanhang och Fast-fashion ses inte längre som coolt och det är viktigare än någonsin att öka användningsgraden av kläderna.

herrmode sommar 2021

Det märks också inom herrmodet. Vi söker i allt högre grad efter kvalitetsplagg från märken som är kända för sin höga kvalitet. Det är inte längre enbart ett Statement att bära märkeskläder, det handlar även om kvalitet.

Kanske är även intresset för 1930-talets herrmode även delvis en följd av det ökade intresset för kvalitet. Vid denna tidsera fanns nämligen inga massproducerade plagg från låglöneländer. Kläderna köptes för att bäras under lång tid och tillverkades ofta lokalt.

Större intresse för hantverket

Som en del av det ökade intresset för kvalitet har vi också blivit mer intresserade av hantverket bakom klädesplaggen. Nu räcker det inte längre med att endast bära ett snyggt plagg. Vi är också intresserade av kvaliteten i tyget och hur kläderna tillverkats. Det är allt fler som väljer bort kläder som masstillverkats i låglöneländer och som istället hellre satsar några tusenlappar extra på att få en tröja eller byxor som tillverkats hos ett familjeföretag i Italien.

Då det gäller herrskor och specialplagg som kostymer har det alltid funnits ett stort intresse för hantverket bland män, men nu märks också ett större intresse för andra plagg.

Hållbarhet och miljö

Vi får också en allt större grupp av män som bryr sig om hållbarhet ur ett större perspektiv än enbart kvalitetsaspekten. Kvalitet har också ett direkt samband med miljöfrågor eftersom vi då kommer längre bort från ett slit-och-släng samhälle. Men vi är också intresserade av etiska frågor och att kläderna tillverkas med miljön i åtanke.

Det är ingen slump att allt fler märken numera satsar på nya material och tyger med miljön i åtanke. Både bland klockor och klädesplagg har vi under året sett flera kollektioner som tillverkats från återanvänd plast och nät som tagit upp från haven.

Lösare passform inom herrmode sommar 2021

herrmode sommar 2021

När vi går över till själva modedetaljerna på de plagg vi ser inom herrmode sommaren 2021 är det allt lösare passform på kläderna. Vi har rört oss mot allt lösare silhuetter i flera år nu och sommaren 2021 ser vi trenden hos de flesta herrmodekollektioner.

Detta är något som framförallt syntes i herrkläder under 1930-talet och några årtionden framåt. Under 1980-talet fick vi också en period med lösare silhuetter. Vi kan dock också se en motpol till detta bland annat i badmodet sommaren 2021. Där är det 1960-talets tajta och skräddade badbyxor som står för inspirationen.

Jordiga färger – trend inom herrmode sommar 2021

Jordiga färger som brunt, beige och naturligt kommer alltid starkt till herrmodet i sommarkollektionerna. Det är dock klart att vi ser olika nyanser av dessa jordiga färger på en bredare skala just nu. Olika nyanser av grönt och framförallt olivgrönt är en av sommarens stora modefärger för män sommaren 2021.

I färgskalan inom herrmode sommaren 2021 märks också retrofärger som turkos och kungsblått. Detta är eleganta färger som funnits flera säsonger inom dammodet och som nu kommer allt starkare även inom herrmodet.

Linnetyget vanligare i plagg

herrstilar sommaren 2021

Kläder i linne har alltid varit ett utpräglade sommarplagg. Nu är det allt fler märken som tar fram många olika klädesplagg i linnetyg. Det är inte endast ett svalt och skönt tyg att använda på sommaren. Linnetyget ger också en avslappnad elegans till sommaren, som få andra tyger kan efterlikna.

Satsa på en overshirt eller kavaj i linne med olivgrön eller beige färg och kombinera tillsammans med vita linnebyxor. Du bör också ha några par skjortor i linne till sommaren. Det är ett skönt plagg att använda både till stranden eller till mer formella sammanhang.

Linneplagg är hetare än någonsin inom herrmode sommar 2021!

Vanliga frågor – herrmode sommar 2021

Vad utmärker herrmodet sommaren 2021?

Efter ett år av isolering får vi snart röra oss mer fritt igen. Vi har en längtan efter att få klä upp oss igen och det kommer att visa sig i hur vi klär oss sommaren 2021.

Vilka är nyckelplaggen inom herrmode sommaren 2021?

Satsa på klädesplagg i linne. Det ger en avslappnad elegans, samtidigt som det är svalt och skönt att bära. En överskjorta och ett par byxor i linne är två av sommarens nyckelplagg för män sommaren 2021.

Vilka är färgtrenderna inom herrmode sommaren 2021?

Jordiga färger som beige, brunt, olivgrönt och naturligt är det som är dominerande i herrkollektionerna sommaren 2021. Dessa färger är enkla att kombinera med andra färger på bred skala.

Var hittar man stilinspiration för sommaren 2021?

Om du söker stilinspiration rekommenderar vi att du går tillbaka till 1930- och 1940-talet och de kläder män använde sig av. Det finns mängder av filmer och serier som utspelar sig under dessa årtionden. Här på Gentlemannaguiden har vi också flertalet artiklar där vi förevisar herrstilar från dessa årtionden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *