Nu är Oud-veckorna här med de mest exklusiva dofterna på marknaden

de lyxigaste och dyraste parfymerna

För den som inte ännu äger en Oud-doft finns nu ett unikt tillfälle när svenska Gents bjuder in till Oud Weeks. Under Oud veckorna får man exklusiva oud-parfymer som gåvor vid ett köp av Oud-produkter.

Oud-parfymer har blivit väldigt populära under de senaste åren och är eftertraktade både som vardags- och festdofter tack vare sina starka och säregna doftnoter.

Oud är en värdefull och sällsynt ingrediens och ger parfymer en unik och lyxig karaktär. Oud är en olja eller harts som utvinns ur örnträdet Aquilaria agallocha om det är smittat med svampen Phialophora parasitica. Ju längre tid ett träd är smittat ju djupare och mörkare blir oljehartset.

Eftersom detta är en ovanlig och sällsynt händelse och det krävs stora volymer för att utvinna en tillräcklig mängd olja för parfymframställning har oud ofta ett högre pris än guld. Ett kilogram av den finaste oud-oljan kan kosta drygt 50,000 dollar per kilo, vilket i dagsläget är dyrare än guld.

oud dofter lyxiga

Det finns en del riktigt exklusiva Oud-parfymer på marknaden för tillfället. Nuförtiden är det inte ovanligt att ett helt parfymmärke är uppbyggt kring doftnoten. Hit hör t.ex. The House of Oud, ett exklusivt parfymhus som är stationerat i Förenade Arabemiraten.

roja perfume luxury

Även ett av världens mest exklusiva parfymmärken, Roja Parfums, använder oud-olja i största delen av sina parfymer för att få till den lyxiga karaktären som man eftersträvar i sin parfymer.

dyraste parfymerna i världen

Den allra dyraste parfymen på marknaden just nu tillhör dock italienska parfymhuset Xerjoff, som i sin parfym Kampuchea Noir använt en av världens mest svårtillgängliga och sällsynta ingredienser vid tillverkningen. Meghalayan aquilaria agallocha, en mycket gammal vild Oud från den Kambodjanska urskogen. Kampuchea är en attar, en essentiell olja, utvunnen från denna oud. Med ett literpris på över en miljon kronor är detta de mest dyrbara dropparna från Xerjoff.

Även det anrika italienska parfymhuset Acqua di Parma har gjort en egen Oud-tolkning med sin Colonia Oud EdC, med aromatiska träiga noter av mysk, läder, patchouli och naturligtvis Oud.

Floris for Turnbull & Asser

För några år sedan tillverkade engelska Floris i ett samarbete med skjortmakarna Turnbull & Asser doften 71/72, som har döptes efter 71/72 Jermyn Street, London – där Turbull & Asser har sin flaggskeppsbutik. Även här finns oud-noter tillsammans med typiska engelska doftnoter som citrus, enbär, lavendel och jasmin.

lyxiga oud dofter 2018

Söker man dock efter en mer utpräglad Oud-doft från detta anrika parfymhus kanske man skall söka sig till Leather Oud EdP, en väldigt manlig tolkning med härliga noter av läder inbakat i denna rökiga doft.

Parfymhuset Creed har med sina säregna dofter en trogen skara av kunder runtom i världen. Creed har aldrig kompromissat på kvaliteten och parfymerna innehåller en stark koncentration av naturliga oljor, upp vid 15-20 procent, vilket står i stark kontrast till dofterna från många av de parfymer modehusen designar för massmarknaden. Doften Royal Oud EdP är en värdig representant för Creed inom detta område med sina starka Oud-noter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *