Sommaren är snart här och det innebär också ett stort lyft för det ultimata sommartygen inom herrmode – linne. I den här guiden kommer vi berätta mer om linne och linnetyger, dess för- och nackdelar som material, och snygga linnekläder för din garderob.
Tillsammans med ull, bomull och silke utgör linne ett av de fyra basmaterialen för herrgarderoben (nej vi inkluderar inte syntetmaterial, även om det har sina användningsområden). Linnekläder har en lång historia, men idag spelar linne främst rollen som det bästa materialet för avslappnade sommarkläder för män.
Vad är linne?
Linne görs av fiber från linplantan, en ganska anspråkslös gröda som växer dryga metern hög med blå blommor. Genom att skörda linplantan, torka den och slå sönder dess stam så att linfibrerna släpper kan man till slut få fram glänsande och starka fiber som går att spinna till ett garn. Det går också att göra linolja från växtens frön.
Linne är ett av mänsklighetens äldsta tyger. Världens äldsta bevarade vävda plagg – den egyptiska Tarkhan-klänningen, ca 5 000 år gammal – är gjort i linne. Vävda linnefibrer som tros vara närmare 36 000 år gamla har hittats i grottor i Georgien.
Från att ha vuxit vilt så började linplantan odlas i forna Egypten och Mesopotamien. De vackra tygerna blev populära med överklassen, där linnetyger bl.a. bars av präster och användes för att balsamera mumier. Användandet av linnetyger spred sig till Europa, där det kom att odlas brett. Karl den Store ska ha varit särskilt besatt av linfrön och drivit på odlandet.
Över tiden kom linne att användas som ett andra lager under plagg i ull. Ord som lingerie (underkläder) och lining (foder)stammar från linnet. Men under industrialiseringen kom bomullen, som var enklare och billigare att massproducera, att till stor grad ersatta linnetygerna.
Fördelar och nackdelar med linnekläder
Fördel: Svalka
Om du någonsin haft ett plagg i linne vet du att det är bland det skönaste man kan ha på sommaren.
Linnetyger leder värme bra, vilket gör dem svala vid beröring. Genom de starka fibrerna går det också enklare att väva luftiga tyger med bra ventilerande egenskaper (s.k. plain weave). Linne kan dessutom absorbera upp till 20% av sin vikt i fukt och sedan torka snabbt, vilket hjälper att transportera bort svett.
Fördel: Hållbarhet
Linnefibrerna är också hållbara. De tål att strykas i hög värme, noppar inte och är inte lockande för malar.
Hållbarheten sträcker sig också längre än så. Linet är ett naturmaterial som kräver mindre vatten, bekämpningsmedel och energi att tillverka än bomull. Alla delar av linplantan kan dessutom användas.
Nackdel: Skrynklighet
Ingen överraskning. Den hårda linnefibern är inte stretchig, utan tenderar att skrynkla sig. Genom att blanda linne med andra fiber (mer om det nedan) kan man till viss del undvika de värsta problemen. För att minimera skrynkligheten så använd strykjärn eller steamer, och gärna innan det nytvättade plagget torkat helt.
Men enklast är ändå att acceptera det, och se det som materialets charm. Så länge du väljer linnekläder av bra kvalitet blir vecken till en del av plaggets charm och patina.
Nackdel: Hårdhet
I och med att linnet inte kan sträckas ut, så blir linnekläder också mer begränsande i storleken. Välj inte för små storlekar utan välj plagg med lite utrymme för din kropp att röra sig.
Linnetyger kan också kännas lite sträva jämfört med bomull, men mjuknar över tiden.
Snygga linnekläder för män
Linnekostym
Den perfekta kostymen för ett sommarbröllop eller fest är en linnekostym. Linnekostymer är inte bara bekväma (så bekväma det nu går) – det naturliga materialet ger också en avslappnad elegans. För kontorsbruk kan det vara bättre att titta på linneblandningar, för att undvika det värsta skrynkleriet.
Välj alltid en naturlig färg på linnet, men tänk på att det finns många alternativ. Benvit, gräddfärgad, olivgrön, olika nyanser av blått och tobaksbrunt är bara några möjligheter. Vitt är däremot är utmanande färg på linne, kanske bäst reserverad för Miamis gator. På fötterna passar ett par snygga loafers bäst.
Linnekavaj
Man behöver inte bära kostym – du kan också bära din kavaj i linne separat till t.ex. chinos eller jeans (i sommarvikter då, inte tung selvedge denim).
När det gäller linnekavajen, med eller utan byxor till, kan du med fördel välja en halvfodrad konstruktion och detaljer som t.ex. utanpåliggande fickor (patch pockets) och kontrasterande knappar för att matcha material och plagg. Det vanligaste är enkelknäppt konstruktion, för att det är svalare, men det kan vara väldigt elegant med en dubbelknäppt kavaj också så länge den inte är formell.
Linneskjorta och skjortjacka i linne
En linneskjorta med button down-krage och upprullade ärmar är ett svalt och somrigt alternativ att bära till byxor och shorts. I kombination med vita byxor är detta en oslagbar kombination. Precis som denimskjortor är ett bra sätt att framhäva sommarbrun hud, så fungerar även blåa linneskjortor utmärkt till detta.
På vår och höst kan du istället välja en skjortjacka / överskjorta i linne som ett extra lager för en välklädd stil.
Linnebyxor och linneshorts
Linne funkar naturligtvis lika bra till linnebyxor och linneshorts. Det går inte att undvika skrynklorna, utan låt det vara en del av ditt plagg.
Linnebyxor med en snygg pikétröja är en utmärkt kombination, där materialen matchar varandra väl.
T-shirts och pikéer i linne
Att göra t-shirts i linne har blivit mer populärt igen (det var ju som underkläder linnet en gång populariserades). Vissa italienska tillverkare erbjuder T-shirts helt i linne, men annars är en blandning av bomull och linne också populär och lite mer praktisk.
Det är väl kanske inte så vanligt med pikéer i linnetyg, men hos herrmodemärken som Gran Sasso och Stenströms kan man hitta finstickade pikéer i linne.
Näsdukar och slipsar i linne
Sist men inte minst passar linne också i accessoarer. Linne är ett bra alternativ till bomull i både näsdukar och slipsar, om du bär en sommarkostym i bomull eller linne.
Olika sorters linnetyger
Irish Linen
Under en lång period var Irland en världsledande exportör av linnetyger. Lin hade odlats länge på den gröna ön men produktionen av lintyg fick ett uppsving genom invandrande hugenotter. När Titanic seglade ut på sin jungfrufärd var det med 40 000 servetter i irländskt linne. Bomullen slog tyvärr ut en stor del av Irlands linneproduktion, och idag importeras mycket linfibrer från Europa, men kvar finns en industri som nischat sig på högkvalitativa tyger
Idag associeras Irish Linen med lite tyngre tyger, som passar utmärkt till t.ex. linnekostymer.
Belgian Linen och European Linen
I Europa är det området från Normandie upp till Flandern som står i centrum av produktionen av lin. Både Frankrike och Belgien är stora producenter. Men istället för att själva producera tygerna så exporteras majoriteten till textilfabriker i Indien och Kina.
För att bemöta det här har Belgien skapat varumärket Belgian Linen, som bara får sättas på linne från belgiskt lin vävt i Belgien. Andra linneproducerande länder i Europa är t.ex. Frankrike och Italien, och det kallas då ibland European linen.
Kvaliteten beror naturligtvis på tillverkaren men jämfört med Irish Linen avser European linen ofta något lättare tyger.
Linneblandningar
För den som vill få många av linets fördelar men undvika nackdelarna är linneblandningar vanliga. Linne, ull, bomull och silke är fyra naturmaterial som kan komplettera varandra. Blandningarna minskar linnets andningsförmåga men ger det samtidigt andra attraktiva egenskaper, som mer lyster eller mindre skrynkliga tyger.