Allt om loafers: Köpråd, stiltips och märken

snygga loafers herr

Fråga vilken skokännare som helst om deras favoritmodell på herrskor – förvånansvärt många kommer svara loafers. Hemligheten ligger i skons kombinationsförmåga. Loafern kan till skillnad från många andra skor gå direkt från strandpromenaden till styrelserummet utan att passera gå. Den trivs lika bra med ett par chinos som en skräddarsydd kostym, utan att någonsin se alldaglig ut.

I post-pandemins herrmode har loafern gjort comeback, och i år syns återigen den överallt i modemagasinen med sin naturliga, avslappnade elegans.

I den här guiden kommer vi lära dig allt om herr-loafers och hur man bär dem snyggast. Du kommer få köpråd, butikstips, stylingtips och – allra sist – lära dig om skons historia.

Läs mer: 10 snygga penny loafers

Var köper man herr-loafers online?

Idag har de absolut flesta skomärkena egen e-handel. Men eftersom många klassiska loafers-märken inte har egna butiker i Sverige kan det finnas utmaningar med tull, beställningar, returer m.m. Här är ett par e-handlare vi kan rekommendera om man vill ha ett bredare sortiment, snabb service och extra bra priser.

CareOfCarl har ett fantastiskt sortiment av loafers herr. Här hittar du loafers från klassiska märken som Crockett & Jones, Edward Green, John Lobb, Loake 1880 och Santoni.

Söker du exklusiva loafers herr med hög modegrad är Mr Porter rätt plats. Här hittar du märken som Gucci, Tom Ford, Berluti och J.M. Weston. Egna märket Mr. P gör kvalitetsskor till överkomliga priser.

Hos Boozt hittar du loafers från Gant, BOSS, G.H. Bass och Sebago. Hos systersajten Booztlet hittar du de absolut största rabatterna.

Vill du bara ha klassiska loafers? Oscar Jacobson har en linje med herrskor som tillverkas i Frankrike med kvalitetsmaterial och bra hantverk.

Så väljer du rätt loafers

Oscar jacobson loafers herr
Foto: Oscar Jacobson

Loafers kommer i ett brett spektrum, från eleganta tassel loafers till klassiska penny loafers och lyxiga horse bits. I mångt och mycket handlar valet av modell om kläderna du bär till.

Som för alla herrskor lönar det sig att köpa kvalitet. Herrskor slits snabbt, men väljer du skor av hög kvalitet behöver du bara gråta en gång, och kan se bra ut hela tiden. Välj bra skinn och gärna skor tillverkade i USA eller Europa – inte för att man inte kan göra skor någon annanstans, utan för att det är ett tecken på att tillverkaren varit noggrann med valet av fabrik.

Penny loafers

g.h. bass weejuns penny loafers
Foto: G.H. Bass

Penny loafers är klassikern – den ursprungliga modellen och den mest användbara. Stilen präglas av bandet som löper över ovanlädret, där Ivy League-studenterna ska stuckit ned pengar som ett slags improviserad plånbok.

Den första loafers-annonsen från G.H. Bass inleds med texten: ”Slip into Weejuns and run down to breakfast, then over the campus to class”. Den amerikanska Ivy League-loafern var ett slags föregångare till dagens sneakers, och kan bäras avslappnat till jeans eller chinos. Då passar en brun penny loafer i skinn eller mocka med lite grövre stygn bra. Här finns många märken, men Weejuns från G.H. Bass är originalet.

Penny loafers kan också bäras till kostym och bli extremt eleganta. En stram svart eller mörkbrun penny loafer med mer klack, randsydd sula och nättare stygn passar perfekt till en marinblå eller grå kostym sommartid. Här finns många eleganta modeller från England och Italien, från märken som Crockett & Jones, John Lobb, Loake 1880 och Santoni.

Tassel loafers

alden tassel loafers
Foto: Alden

Älskad och hatad: tassel loafers lämnar ingen oengagerad. De små tofsarna med de många öknamnen ger skon ett formellt intryck, vilket gjort dem populära bland de som vurmar för det klassiska herrmodet.

Vill du ha en klassisk herrstil och ändå sticka ut lite så är tassel loafern ett utmärkt val. Stilmässigt kan du bära den ungefär som penny loafern – både avslappnat och till kostym – men snyggast gör den sig till en kostym. Amerikanska Alden var först att tillverka tassel loafers, men många andra tillverkare har anammat stilen.

Horsebit loafers

Gucci horsebit loafers
Foto: Gucci

Horsebit loafers får sitt namn från det dekorativa metallspännet som pryder skon. Aldo Gucci skapade designen 1953, och även om designen kopierats av många är det fortfarande Gucci som gör den bäst. Ordet kommer från bettet på en ridhästs träns – den del hästen har i munnen.

Tyvärr har horsebit loafers fått ett något skamfilat rykte, som något som bärs av för många män med mycket pengar och dålig smak – skovärldens guld-Rolex. Ett par horsebit loafers kräver mycket sprezzatura av sin bärare. Men kan du bära upp det så är det här skorna som kan lyfta en hel outfit själva.

Belgian loafers

Yanko belgian loafers
Foto: Skolyx

Belgian Loafers är en hybrid mellan mockasin / toffla och loafer. Precis som en mockasin sys de ihop, ut och in, av två bitar skinn – men precis som en loafer har de sula och en liten klack. Ofta dekoreras de också med en liten rosett.

Belgian Loafers introducerades först som en inomhussko, men nuförtiden associerar vi den mest med sommarskor. Den mjuka konstruktionen och avslappnade stilen passar perfekt till en skjorta eller piké, med linnebyxor eller shorts.

Mocs och car shoes

tod's gommino loafers s.k. driving mocs eller car shoes
Foto: Tod’s

På Internet råder en stor begreppsförvirring kring skillnaden mellan loafers och mockasiner. Det hela är dock ganska enkelt. Loafers är genom sin historia traditionella herrskor med klack. Mockasinerna gick från att vara något som bars av ursprungsfolk som Nordamerikas indianer till att bli en lyxprodukt. Deras konstruktion påminner dock fortfarande om det enkla arvet – två bitar av skinn, sammanfogade med en söm. Loafers har heller aldrig snörning, men mockasiner kan ha det ibland.

Mockasinernas mjuka form gör dom omedelbart till sköna sommarskor. Bär dem utan synlig strumpa till linnebyxor eller chinos. Här finns många italienska märken – Tod’s, Gucci och Prada. Mockasiner slits snabbt och går normalt inte att renovera hos en skomakare, så fundera på hur mycket pengar du vill lägga på dem.

Driving mocs eller driving shoes är en variant av mockasiner som utvecklades för bilkörning. Klassiska skor var för varma och klumpiga för att ratta en elegant sportbil i Italien – därför skapade Giavanni Mostile mockasiner med små gummiknoppar under fot och häl, som ger foten stöd vid bilkörning. Märket döpte han kort och gott till Car Shoes. Modellen populariserades av Tod’s gommino. Fantastiskt vackra skor, men eftersom de saknar sula är det bara gjorda för snabba promenader till och från din Ferrari.

Stilinspiration: Så bår du herr-loafers

Formellt: Penny loafers i läder

svarta loafers herr skinn
Luca Rubinacci i grå skräddarsydd kostym från egna huset och mörkt vinröda loafers från Morjas. Foto: Morjas

För den mest formella stilen väljer vi loafers i skinn ihop med en välskräddad kostym. Matcha nyansen på dina loafers precis som alla andra kostymskor, och låt sedan strumpan matcha loaferns färg för en diskret helhet. Ribbade tunnstickade strumpor ger en extra detalj utan att sticka ut.

Elegant: Mörkbruna loafers i mocka

bruna loafers herr mocka
Mörkbruna loafers i mocka med en kostym i linne. Foto: @julianpiket

Mocka-loafers är kan bäras med strumpa som en elegant kostymsko eller utan synlig strumpa som en snygg sommarsko. Tillsammans med en linnekostym eller blazer blir de välklädda utan att vara formella. I mörkbrun mocka får du maximalt med kombinationsmöjligheter.

Avslappnat: Ljusbruna loafers i mocka

mocka loafers herr
Ljusbruna mockaloafers eller mockasiner passar perfekt med jeans. Foto: @efe.efeturi

Materialet och texturen hos ljusbruna mocka-loafers passar perfekt med ljusa, lagom slitna herrjeans eller ett par chinos. Här är det skor utan synliga sockar som gäller – om du inte har iskalla fötter så använd fotdeoderant eller no show socks från t.ex. Falke.

Historien om loafers

Vi har sparat det bästa till sist – historien om loafers. Luta dig tillbaka, lägg upp dina loafers, så ska vi titta på historien om hur naturfolkens och fiskarnas sko blev till en symbol för Ivy League och herrstil.

Förhistorien – mockasinen

mockasin
Världens äldsta sko – en 5 500 år gammal lädermockasin från Armenien

I begynnelsen fanns mockasinen. Den äldsta skon som någonsin hittats är en 5 500 år gammal lädermockasin från Armenien. Den var sydd från ett enda stycke läder och sammanfogad med en söm fram och en söm bak.

Designen skulle stå sig i många tusen år. Namnet mockasin kommer från Algonquin-indianerna, som när de blev tillfrågade om sina skor svarade att de heter just ”skor” – maxkeseni. Via en fransk upptäcktsresanden blev namnet nedskrivet och spritt över hela världen. De här mockasinerna var snarare allväderskor som bars höga och kunde stoppas med gräs som foder under vintern.

Wildsmith Loafers

En av de allra första modellerna av loafers som kom ut på marknaden tillverkades av Wildsmith Shoes i London. År 1926 designade Raymond Lewis Wildsmith en så kallad ”Bespoke Country Shoe” åt George VI – en sko för innebruk att bäras tillsammans med skjutstrumporna.

skogarderob från esquire
En välsorterad skogarderob från 1930-talet i klassiska Esquire. Längst nere ett par loafers med kommentaren ”Norwegian peasant shoes for lounge wear at club, home or resort”.

Därifrån utvecklades designen till en vardaglig modell för utomhusbruk. Den allra första modellen av dessa fick modellbeteckningen 582, men det var modellen 98 som skulle bli känd som ”The Wildsmith Loafer”. Denna modell kallas numera även ”Windsor Loafer”.

wildsmith loafer, en tidig penny loafer
Wildsmith Windsor i mocka, en uppdaterad modell av den ikoniska modellen 98. Foto: Wildsmith Shoes

Aurland Loafers

Trots att loafern från Wildsmith anses vara en av de första på marknaden är det osäkert om det var den allra första. Redan innan Wildsmith kom ut med sina modeller hade nämligen norrmannen Nils Tveranger tillverkat loafer-liknande skor som hämtade inspirationen från de mockasiner som indianerna bar i USA.

aurland skor
Aurlandssko från 1950-talet. Foto: National Library of Norway

Den modell som skulle få störst genomslag internationellt lanserades under 1920-talet och blev känd som Aurlandskoen eller The Aurland Shoe.

När denna skomodell var som populärast på 1950- och 1960-talet producerades 30 000-40 000 par skor varje år i fabrikerna i norska Aurland. Produktionen finns ännu kvar, men numera på en betydligt blygsammare skala.

tillverkning av aurland skor
 Produktion av en Aurlandsko på 1950-talet. Foto: National Library of Norway

G.H. Bass och preppymodet

Aurlandskon skapade mycket uppmärksamhet i USA. Spaulding skapade sin egen version, som man döpte till loafers. En annan skotillverkare, G.H. Bass, svarade med att introducera sin egen variant av Aurland-skon kallad Weejuns 1934. Namnet kommer från ”Norwegian” (som amerikanerna uttalade no-weejun). Till en början bars loafern främst sommartid i hemmen, men snart blev skomodellen en av de främsta kännetecknen för det som ofta kallas The Ivy Look.

annons för bass weejuns
Den första annonsen för G.H. Bass weejuns

Det är från Ivy League-eran ordet penny loafer härstammar. I den diamantformade skåran i loaferns karakteristiska band ska studenter ha placerat mynt, kanske som en praktisk plånbok eller bara för att det såg snyggt ut?

bass weejuns penny loafers
Klassiska penny loafers: G.H. Bass Weejuns med ”myntfickan” väl synlig. Foto: G.H. Bass

Aldens tassel loafer

Tassel loafers var från början en specialbeställd sko. Paul Lukas (Pál Lukács) var skådespelaren som bland annat vann en Oscar för ”Watch on the Rhine” (”En dag skall komma” på svenska) och spelade i Disneys ”En världsomsegling under havet”.

Lukas hade 1948 bett flera amerikanska skotillverkare hjälpa honom göra en sko inspirerad av en oxford han sett i Europa, med tofsar på snörningen, men det var bara Alden Shoes som nappade. Alden tillverkade en loafer-modell med en snörning som löpte runt skon och möttes i två tofsar framtill – tassel loafern var född. Tassel loafern blev liksom penny loafern populär inom preppy-modet som en mer formell variant och spred sig snabbt.

Gucci, Tod’s och Car Shoe

tod's gommino driving Mocs
Tod’s Gommino-mockasin

Det sista steget (?) i loaferns utveckling kom med den snabbt växande italienska modeindustrin. Aldo Gucci skapade sin horsebit loafer samma år som Gucci öppnade sin första butik på Manhattan, 1953. Här mötte den amerikanska marknadens efterfrågan på loafers Guccis stil, inspirerad av brittiskt ridmode. Metallspännet inspirerat av bettet på en ridhästs grimma var ett genidrag – för första gången kunde man se på avstånd att någon bar en av Guccis loafers, och det hjälpte till att sprida skon.

1960-talet var sportbilens era, då Ferrari skapade några av sina vackraste sportbilar. Det inspirerade Gianni Mostille till Car Shoe, en s.k. driving moc – en sko designad för sportbilskörning. Istället för klumpiga och hala klassiska herrskor designade han ett par lätta mockasiner med gummiknoppar under fot och häl som skulle ge stöd för foten vid körningen.

Tod’s hade egentligen började som en liten italiensk skofabrik, som tillverkade skor till stora amerikanska varuhus som Bergdorf Goodman och Saks Fifth Avenue. Men ägarfamiljen Della Valle ville växa under eget varumärke, och J.P. Tod’s sägs ha varit taget ur en amerikansk telefonbok när man sökte efter ett namn som klingade bra. Tod’s gommino-modell, Tod’s driving moc, kom att bli bolagets genombrott i Amerika.

Vanliga frågor om herr-loafers

Kan man ha strumpor i loafers?

Absolut. Välj ljusa strumpor för en preppy-stil eller ribbade strumpor när du bär dem med kostym. Men på sommaren passar loafers bäst utan strumpor – då använder du en s.k. no show sock.

Vad är penny loafers?

Penny loafers är skor utan snörning, med ett dekorativt band. I bandet finns ofta en skåra och traditionen med att placera mynt, pennies, i skåran gav penny loafern dess namn.

Varför heter det tassel loafer?

Tassels är de små tofsarna som pryder tassel loafers. De har ingen funktion utan är bara dekoration.

Vad är en horsebit loafer?

Horsebit loafern skapades av Gucci. Den har ett metalspänne som ska påminna om bettet på en ridhästs grimma.

Är loafers snyggt?

Loafers är både klassiska herrskor och just nu också riktigt trendiga inom herrmodet. Loafern är snygg både till kostym och jeans, om du väljer rätt modell.

När kan man bära loafers?

Du kan bära loafers året runt, men de passarbäst på det varmare halvåret. Bär dem till kostym och mörka jeans på vår och höst och till linnebyxor och shorts under sommaren.

Kan man ha loafers till kostym?

Absolut – loafers passar utmärkt till kostym året runt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *