Sommarens snyggaste loafers – med kort historia om skon

sommarens snyggaste loafers

Loafers är en skotyp som är speciellt snygg och mångsidig till sommaren. Loafers är en typ av låga skor utan snörning och ordet förekommer i svenskan från och med 1965. Men redan långt innan dess var loafers flitigt använda bland män.

En av de allra första modellerna av loafers som kom ut på marknaden var tillverkade av företaget Wildsmith Shoes i London. År 1926 designade Raymond Lewis Wildsmith en så kallad “Bespoke Country Shoe” åt Georg VI – en sko för innebruk att bäras tillsammans med skjutstrumporna.

skor för mannen
En välsorterad skogarderob för mannen från 1930-talet som återfanns i magasinet Esquire. Längst nere till vänster på golvet finns ett par loafers som man benämnde “Norwegian peasant shoes for lounge wear at club, home or resort”.

Därifrån utvecklades designen till en vardaglig modell för utomhusbruk. Den allra första modellen av dessa fick modellbeteckningen 582, men det var modellen 98 som skulle bli känd som “The Wildsmith Loafer”. Denna modell ses som den första introduktionen av skomodellen för London-borna och kallas numera “The Windsor Loafer” runtom i världen.

Wildsmith Windsor i mocka, en uppdaterad modell av den ikoniska modellen 98.

Trots att dessa modeller från Wildsmith anses vara en av de första på marknaden av moderna loafers, är det osäkert om det var den allra första. Redan innan Wildsmith kom ut med sina modeller hade nämligen norrmannen Nils Tveranger (1874-1953) startat produktionen av loafer-liknande skor som hämtade inspirationen från de mockasiner som indianerna bar i USA.

Aurlandssko från 1950-talet. Bild: National Library of Norway

Den modell som skulle få störst genomslag internationellt blev även den lanserad under 1920-talet och blev känd som Aurlandskoen eller The Aurland Shoe. När denna skomodell var som populärast på 1950- och 1960-talet producerades 30 000-40 000 par skor varje år i fabrikerna i norska Aurland. Produktionen finns ännu kvar, men numera på en betydligt blygsammare skala.

 Produktion av en Aurlandsko på 1950-talet. Bild: National Library of Norway

En annan mycket populär modell av loafers var Bass Weejuns som lanserades av företaget G.H.Bass år 1934. Till en början bars den främst sommartid i hemmen, men snart blev skomodellen en av de främsta kännetecknen för det som ofta kallas The Ivy Look.

Det är också härifrån ordet penny loafer härstammar. På den diamantformade skåran på ovandelen av skon brukade studeranden lägga ett mynt på sina Weejuns. Från detta härstammar namnet penny loafer och är ett namn som ännu idag används för att beskriva skomodellen.

Bass Weejuns. Bild: G.H.Bass & Co.

Sommarens snyggaste loafers

Med denna lilla återblick i historien tar vi oss an sommarens snyggaste loafers. Numera finns det alla möjliga typer av loafers på marknaden. Personligen gillar jag de avskalade modellerna till sommaren och här är penny loafers ett utmärkt alternativ. Dessa är enkla att kombinera både till en avslappnad och en mer formell stil.

Här kommer några snygga loafers till sommaren från några av de mest framstående tillverkarna av kvalitetsskor för herrar. Inte helt förvånande finns många engelska skotillverkare representerade bland dessa.

Cheaney

Engelska Cheaney grundades redan 1886 och har sin tillverkning i skomeckat Northamptonshire. Här syns Penny Loafers i mocka med läcker slutfinish. Hos Cheaney finns även flera andra klassiska modeller av loafers.

George Cleverley

George Cleverley har några av de absolut snyggaste och mest välgjorda skorna på marknaden. Med kunder som Sir Winston Churchill och Steve McQueen har man också en anrik historia att skylta med. Här syns en mer dressad modell av Penny loafers i en burgundyfärg som passar speciellt väl till kostymen. Av samma modell finns även i en elegant brun färg.

Edward Green

Varje skopar från Edward Green är handgjorda i Northampton i England och tillverkningsprocessen har varit i stort sett likadan ända sedan starten år 1890. Speciellt för sommaren rekommenderar jag de extremt mjuka loafers som finns under Edward Greens Polperry-kollektion.

John Lobb

John Lobb är ett av Englands äldsta skomärken och varje par skor tillverkas ännu på det traditionella sättet med 190 olika steg. Det tar faktiskt flera veckor att tillverka varje enskilt par av ett par skor från John Lobb. Här syns ett par penny loafers i mocka under linjen Thorne.

Tricker’s

Det allra äldsta skomärket i England är dock Tricker’s, som även tilldelats en utmärkelse som kunglig hovleverantör till det brittiska hovet. Tricker’s är mest kända för sina kraftiga boots, men i utbudet finns även stiliga loafers. Här syns ett par polerade penny loafers i mjukt skinn.

Crockett & Jones

Crockett & Jones är väldigt välrepresenterad i många svenska butiker och även detta märke har en lång historia inom skotillverkning. Redan 1879 var man igång med tillverkningen och skorna tillverkas ännu idag i fabriken vid Northampton. Här syns ett par penny loafers i mocka i en för säsong perfekt ljus färg.

Hur bär man loafers?

Det finns många som bär loafers med strumpor. För mig känns detta som ett alternativ främst om man önskar bära loafers tidigt på våren eller sent på hösten när vädret inte är tillräckligt varmt.

Det absolut snyggaste alternativet enligt mig är att antingen vara helt barfotad eller sedan ha så korta strumpor att dessa inte syns ovanför skolästen.

Det är också det som gör skon så lämplig till sommarbruk. Känslan att kunna gå barfotad innanför skorna ger en frihetskänsla som hör sommaren till. Sedan kan man kanske ha vissa hygieniska invändningar på att man går barfota i dyra kvalitetsskor – speciellt om man har anlag för riklig fotsvett.

Men med bra skoblock i cederträ brukar det gå att hålla lukten relativt fräsch och samtidigt se till att bibehålla formen på skorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *