Oscar Jacobson herrmode höst/vinter 2022 – The Scientist

Oscar Jacobson herrmode höst vinter 2022

Oscar Jacobson presenterar nu sin höst- och vinterkollektion som går under namnet The Scientist. Inspirationen till kollektionen har hämtats från alumner, lärare och forskare på campus vid forskningsuniversiteten i Ivy League i USA.

Oscar Jacobson har tagit fram en oerhört snygg kollektion av klassiska höstkläder och vinterkläder i år. Till vinterhalvåret blir alltid lite mörkare färger och tjockare material på kläderna aktuella. Det märks också hos Oscar Jacobson som har en mängd klassiska plagg i tyger som manchester, flanell och tweed.

I höstens och vinterns färger är speciellt beige, grått och brunt framträdande – färger som är alldeles utmärkt att kombinera till en fungerande helhet. Även tartanrutor är något som kommer allt starkare till denna höst och vinter.

Stilinspiration

Hösten och vintern 2022 från Oscar Jacobson är inspirerad av fotografier av stora vetenskapsmän som David Bohm, Robert Oppenheimer och andra samt idrottsmän och poeter på campus.

Man har tittat närmare på Princeton University, ett privat Ivy League-forskningsuniversitet i Princeton, New Jersey. Termen Ivy League används vanligtvis utanför idrottssammanhang för att hänvisa till de åtta skolorna som en grupp elitskolor med konnotationer av akademisk excellens: Ivy League-medlemmar är Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College och Harvard University, University of Pennsylvania, Princeton University och Yale University.

Material i den nya höst- och vinterkollektionen

Det är ett stort fokus på tygerna i höst- och vinterkollektionen från Oscar Jacobson. Det går helt i linje med de trender vi ser inom herrmode. Nu finns ett stort intresse för klassiskt herrmode, där hantverket och detaljerna står i fokus. Vi har aldrig haft ett större intresse för exklusiva tyger än vad som är fallet i dagsläget.

Det är också något som Oscar Jacobson tagit fasta på hos många av sina plagg de senaste åren. Bland annat i ytterrockar och kostymer använder man nämligen ofta kashmir och alpackaull för att få en mjuk och följsam känsla i sina plagg.

Då det gäller herrmode kommer blir det också större fokus på skorna till hösten och vintern. Loafers är en skotyp som varit en viktig del av Ivy League-rörelsen och speciellt till hösten är detta ett bra val. Bland kängor och boots till hösten och vintern märks chelsea boots, medan oxfords är det självklara valet av mer eleganta herrskor.

Här är de tyger, mönster och plagg som är i fokus hos höst- och vinterkollektionen hos Oscar Jacobson 2022. Det som glädjer oss speciellt mycket med kollektionen är att man nu verkar att ha tagit in gurkha-byxorna i sin ordinarie kollektion för säsongen.

Manchestertyget

jacka manchestertyg herr

Manchester är ett mjukt randigt bomullstyg med en mjuk yta, vävt av tvinnade parallella fibrer. Tyget kallas tunnspårigt eller bredspårigt beroende på avståndet mellan de karakteristiska ränderna beroende på hur många spår som ryms på en viss yta.

Manchester mäts i ”wale”, dvs. antalet ränder per tum. Ju lägre siffra, desto bredare spår. Manchester används vanligen som material för möbler utöver kläder. Traditionellt bredare spår för byxor och tunnare plagg för plagg som bärs på överkroppen.

Tweed

Tweed är ett grovt ulltyg, en twillväv, tillverkat av grov ull med olika färgade trådar i garnet. Ordet ”tweed” kan komma som en association från den skotska floden Tweed. Den diagonala strukturen är tydlig i alla tweedkläder, liksom det grova ullgarnet med olika färgade trådar.

Ibland är tyget diagonalt, ibland fiskbensmönstrat och ibland kan det vara en ännu mer intrikat vävteknik som skapar hundtandsmönster, så kallad shepherd ́s tweed. Tweed används oftast vid tillverkning av kostymer, blazrar och rockar. Och idag blandar man ofta in syntetiskt material i ullen.

Tartanrutor

tartanrutor halsduk herr

Tartan är ett mönstrat tyg som består av korslagda, horisontella och vertikala band i flera färger. Tartan förknippas särskilt med Skottland, eftersom skotska kilts nästan alltid har tartanmönster. Varje klan har sitt eget unika mönster.

Den ursprungliga tartanen var i vävd ull, men idag tillverkas den i många andra material. Idag används tartan generellt för att beskriva mönstret, inte begränsat till textilier.

Flanell

Flanell är ett mjukt vävt tyg som är känt för sin fluffiga och raffinerade yta. Ordet har ett omtvistat ursprung. Första gången dokumenterat som ”flanelle” när det användes i Frankrike i slutet av 1600-talet.

Flanell tillverkades ursprungligen av kardad ull eller kamgarn, men tillverkas numera ofta av antingen ull, bomull eller syntetiska fibrer. Flanell kan borstas för att skapa extra mjukhet eller förbli oborstad. På grund av sin mjukhet används den ofta för att göra filtar, lakan och sovkläder.

Flanell finns i många färger, både enfärgade och mönstrade, och är också utmärkt att använda i till exempel kostymer, slipsar och överskjortor.

Gurkha-byxor

gurkha byxor herr höst vinter

Guhrka är en exceptionellt bekväm byxa med ett karakteristiskt utmärkande och justerbart midjeband. Den är utformad för att vara praktisk och namnet är hämtat från Nepals elitsoldater som använde dem i strid.

Byxorna är sartoriala och praktiska med en avslappnad och skräddarsydd siluett. De är bekväma att bära på resan, ute på helgen eller klädda som en del av en smart kväll eller cocktail. Den passar elegant ihop med en skräddarsydd blazer, men skulle ändå känna sig lika hemma med en skjutjacka, en tröja, eller en T-shirt.

Polojackan

polojacka herr höst vinter

En polo coat är en omlottjacka. I stället för knappar har den helt enkelt ett bälte. Polojackan var ursprungligen tillverkad av kamelhår och bars ursprungligen av polospelare.

Under årens lopp har ett antal varianter uppstått. Fullbälte, inget bälte, spetsiga reverser, inverterade veck i ryggen och knappar. Polojackan med sin lösa passform, bekväma och generösa stil blev populär bland collegeungdomar i Princeton och Yale. Efter ett tag började den även attrahera många övriga män över hela världen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *