Stilguiden för män sommaren 2019

klassiskt herrmode sommaren 2019

Sommarmodet för män ser bättre ut än på länge. Framförallt den som gillar klassiskt herrmode har många orsaker att glädjas över att vi nu ser många klassiska detaljer i de senaste kollektionerna hos våra herrmodemärken.

I flera års tid har vi kunnat se en allt högre midja på flera byxmodeller. Detta i kombination med dubbla frontveck på byxor är några detaljer som andas 1930-tal.

Det bästa är ändå att dessa klassiska detaljer numera kombineras med mer moderna element, som okonstruerad kavaj och en smalare silhuett än vad som var brukligt under 1930-talets gyllene dagar.

Följ med på en stilresa med det bästa klassiska herrmodet denna sommar.

Sommarkostymen

klassiskt herrmode sommaren 2019

Trots att vi alltså sett fler och fler modeller av byxor med hög midja och frontveck, har det varit förtvivlat svårt att få in denna detalj som en del av kostymkollektionerna hos de märken som erbjuder herrmode inom ready-to-wear segmentet. Inför denna sommar kan vi dock se att det skett en del på detta område.

Det första exemplet hämtar vi från lilla familjeföretaget Berg & Berg som till säsongen tagit fram en kostymmodell, med kavaj tillverkad i Puglia, Italien, i en ullväv signerad Hardy Minnis, en engelsk vävproducent.

Byxorna med frontveck är tillverkade i Neapel, Italien. Ett riktigt snyggt exempel på en kostym med snygga klassiska detaljer.

klassiskt herrmode sommaren 2019

Ytterligare ett tips på ett utmärkt val för sommaren är en kostym tillverkad i en sval bomulls- och linneblandning. Som bekant kan det vara en utmaning att hålla linnetyget skrynkelfritt, men detta avhjälps delvis genom att man numera hittar plagg med denna mix av material på tygerna.

Här syns en ljusgrå variant från Oscar Jacobson.

klassiskt herrmode sommaren 2019

En modell med den aningen högre midjan, frontveck och resår för största möjliga bekvämlighet.

klassiskt herrmode sommaren 2019
klassiskt herrmode sommaren 2019

Här har vi en kritstrecksrandig kostym från Oscar Jacobson i super 130’s ullväv signerad Drago, en italiensk vävproducent.

klassiskt herrmode sommaren 2019

Även här den hög midjan med frontveck.

klassiskt herrmode sommaren 2019

Annars är det de rejäla och spetsiga slagen som nu fått ett allt starkare fäste inom herrmodet, efter år av allt mer slimmade silhuetter – något som även påverkat hur alla detaljer är utformade.

Här syns en linnekostym med dubbelknäppt kavaj med spetsiga och rejäla slag och i smal passform från Oscar Jacobson.

Ge akt på detaljerna

Hängslena har väl alltid haft sina trogna anhängare, men när det gäller byxor med hög midja finns det även för alla andra en orsak ta denna accessoar i bruk för den som gillar klassiskt herrmode sommaren 2019. Detta av den enkla orsaken att bältet helt enkelt inte tar fram de snyggaste detaljerna hos byxan på bästa möjliga sätt.

Naturligtvis finns även möjligheten att helt vara utan bälte eller hängslar, då den högre midjan i sig bidrar till att enklare hålla byxan på plats. Komforten är ju en viktig orsak till varför man använder sig av byxor med en högre midja.

klassiskt herrmode sommaren 2019

Hängslen från anrika brittiska märket Albert Thurston. Dessa hängslen tillhör Fresco, en kollektion tillverkad av en anrik tygkvalitet med samma namn som patenterades år 1907 för dess unika egenskaper.

klassiskt herrmode sommaren 2019

På tal om detaljer – många har haft för vana pikétröja utanför sina byxor sommartid. Inget fel med det, men speciellt med byxor eller shorts med den höga midjan kan man definitivt höja stilintrycket genom att stoppa in pikén innanför byxorna – precis som vi nämnde i ett tidigare inlägg.

klassiskt herrmode sommaren 2019

Här syns en finstickad jerseypiké från brittiska John Smedley. Pikétröjan får gärna vara i detta finstickade material istället för det mer traditionella bomullstyget. Det höjer enligt min personliga åsikt stilen ytterligare och bidrar till den 1930-tals känsla jag eftersträvar. Minns även att ärmarna på tröjan gärna får vara högre och mer slimmade än på traditionella modeller av pikétröjor.

Även Gran Sasso och Oscar Jacobson har några riktigt snygga modeller av pikétröjor av denna modell i sitt utbud.

klassiskt herrmode sommaren 2019

Här syns även ett par linnebyxor herr med frontveck från italienska Lardini – en modell som jag är speciellt förtjust i denna sommar.

Återvänder hatten?

klassiskt herrmode sommaren 2019

Hatten är en accessoar som vi väntat länge på att skall återvända till herrmodet. Även om det är för tidigt att påstå att det skulle ha skett något revolutionerande inom området, så kan man iallafall se ett ökat intresse för denna accessoar som har ett så rikt förflutet inom herrmodet.

Den klassiska panamahatten kan man visserligen se hos en del svenskar sommartid. Men alltför utbredd är väl ändå inte användningen. Här är en snygg modell på panamahatt från italienska Borsalino.

Borsalino är ett av de mest anrika företaget inom hattmakeri, som grundades redan år 1857. Nyligen lanserade Borsalino filthatten The Bogart för att hylla en av de mest kända hattbärarna i historien, Humphrey Bogart.

Badmodet

klassiskt herrmode sommaren 2019

Även inom badmodet har mycket intressant skett under senare år. Här har bland annat brittiska Orlebar Brown tagit fram snygga modeller av badbyxor med inspiration från 1960-talets Bond-filmer.

Badbyxor från Orlebar Brown. Modellen Setter är en uppdaterad version av ikonen från 50-talet som James Bond sågs bära filmen Skyfall.

Även Polo Ralph Lauren har till säsongen lanserat en dressad modell på badbyxor som för tankarna tillbaka till 1950- och 1960-talets badmode.

Den perfekta tröjan att bära på stranden är en pikétröja i frottétyg. Denna vintageinspirerade modell med namnet Terry från Orlebar Brown är en ytterst slitstark klassiker som kan hänga med många säsonger.

klassiskt herrmode sommaren 2019

Kvällsnöjen

klassiskt herrmode sommaren 2019

Hur ser det då ut gällande herrmodet gällande kvällsnöjen? Här finns ett klassiskt plagg som ytterst få vågar sig på att använda nuförtiden – den vita smokingkavajen.

Då det gäller den vita smokingkavajen skall man helst satsa på en naturvit variant, snarare än den kritvita. Här syns en stilig variant med breda sjalslag från Salle Privée.

En vit smokingkavaj med breda och spetsiga slag från märket Kingsman.

Sommarparfymerna 2019

De bästa herrdofterna sommaren 2019

Parfymer är den sista pricken över i:et för en fulländad utstyrsel och sommaren sätter också sin alldeles speciella prägel på preferenserna inom detta område. Här är det oftast de mest anrika parfymhusen och deras klassiska herrparfymer som jag kollar bland vid mina val.

Om det till vintern är fokus på djupare och varmare dofter, är det oftast de lättare och mer citrusaktiga dofterna som regerar sommartid. Agarträdet, mer känt som oud, är med sin karakteristiska och lyxiga doftnoter är ett självklart val för vinterhalvåret. Men doftnoten oud fungerar överraskande bra även till sommaren.

Här kan jag framförallt rekommendera Floris Honey Oud EdP, som är en perfekt sammansättning av oud, honung och vanilj. Speciellt för kvällens fester är denna doft något som jag personligen kommer att bära. På bilden ovan syns Floris No. 89, en annan av parfymhuset Floris klassiker.

bästa sommardoften 2019 parfymer

Under dagtid kommer jag denna sommar att bära parfymhuset Creeds fantastiska Virgin Island Water EdP och Acqua di Parmas klassiker Colonia EdC. Det är två beprövade dofter som gör att huden utvecklar en behaglig och säregen doft i sommarklimatet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *