Semestra med still – så väljer du snygga semesterkläder | Herr 2023

Det börjar dra ihop sig till semestersäsongen och vi har tagit en titt på semesterkläder och semesterstilar. För du behöver inte lämna stilen hemma bara för att du drar på semester. Se semestern som ett tillfälle att klä dig snyggt, oavsett om du hänger i barnpoolen eller åker på en romantisk resa med din partner.

Årets semestermode hämtar inspiration från Medelhavet på 1950-talet. Med tydliga influenser av White Lotus säsong 2 och filmklassiker som The Talented Mr Ripley är vi mer välklädda än på länge även på semestern. Byxorna har blivit vidare och de kortärmade skjortorna gör comeback.

Trender inom semesterkläder för män

Det är fascinerande att se hur mycket vårt semestermode fortfarande inspireras av klassiska herrkläder.

Den höga midjan, frontveck och uppslag på byxorna. Pikétröjan med öppen krage och kavajer med dubbelknäppning. Bandanas och scarves är något vi kunnat se i flera år inom semesterkläderna.

I badmodet ser vi allt fler modeller av korta badbyxor med stilrent midjeparti. Gällande badmodet finns dock även starka influenser även från 1960-talet riviera-mode.

Något som vi ännu väntar på att män i full skala skall anamma är den vita smokingkavajen till kvällsfesten sommartid och hatten i vardagsbruk. Vi kan dock se ett ökast intresse för smokingar denna sommar i och med att det ordnas mer fester.

Strandkläderna

badmode för män sommaren 2022

Gällande badbyxor för män är det dressade modeller som är den absolut största trenden. Det känns dock lite motbjudande att använda ordet ”trend” om något som uppenbart är klassiskt och tidlöst. Orlebar Brown har flera modeller med midjespänne och har även lanserat nya tolkningar av sina mest populära modeller som Setter och Springer.

Bassett är en kortare och tajtare modell som är speciellt stilig om du vill anamma 1930-talets badmode. Hos denna modell finns flera nya och stiliga varianter av badbyxor denna sommar.

Piké i frotté är något som alla män bör tänka på att fylla garderoben med. Det finns flera snygga modeller av kortärmade skjortor med Camp Collar-krage för denna sommar – även i frotté. För en dag på stranden har vi också en guide för sommarens snyggaste strandkläder för män.

Sommaren 2023 ser vi även ser mycket uttrycksfulla mönster på badkläderna. Skaffa gärna en heldräkt i frotté eller linne om du vill klä dig med attityd till strandäventyren.

Välj ett par sandaler av hög kvalitet till fötterna. Aldrig tidigare har klassiska Birkenstocks varit mer populära än nu!

Snygga solglasögon är något som varje man borde investerar i. Om budgeten tillåter, välj ett klassiskt märke på solglasögon som Persol, Rayban eller Prada – det håller längre. Ett andra par billiga solglasögon att ha – och tappa bort – på stranden är en bra försäkring.

Stiltipset! Använd badbyxor av klassiskt snitt som är enkla att kombinera med kortärmade skjortor eller Terry-piké. Som alternativ till mörkblått är olika nyanser av grönt en av sommarens hetaste färger på badbyxor. Till detta passar vit överdel perfekt.

På resande fot

Ett mångsidigt plagg för dessa sammanhang är bland annat nämnda överskjortor som finns i många modeller och utföranden på marknaden just nu.

Precis som vid val av badbyxor är dressade modeller av shorts något att satsa på. Det gör det enkelt att kombinera både med många olika modeller av sommarskor och överdelar. Välj gärna en kortare modell som framhäver benen på ett snyggt sätt.

Bröllop på semestern

Har du turen att antingen gifta dig själv kan en smoking vara väldigt snyggt. Den klassiska stilen är en vit smoking, men med svarta smokingbyxor. En svart smoking går också bra. Tänk bara på att välja en tunnare kvalitet på tyget så du inte dör av värmeslag.

Oscar Jacobson är kanske främsta företrädaren av stilrena smokingar online för tillfället. Här hittar du smokingkavajer både med spetsiga slag och sjalslag i många olika färger. Smoking med dubbel knäppning är också något som vi kan rekommendera om du vill klä dig stiligt.

Är du gäst – eller vill gifta dig lite mer avslappnat – så kan du t.ex. välja en linnekostym. Använd ostrukturerade kavajer och överskjortor i ett lätt linnetyg i jordiga färger. Kombinera med byxor i samma material. Nu är det dags att använda dig av ljusa byxor i linne!

Du kan också gärna byta ut skjortan mot en piké för största möjliga komfort. Speciellt om du använder dig av byxor likt modellen till vänster. Piké till kavaj är både snyggt och avslappnat. När det sedan blir kyligare på kvällen är det enkelt att kasta på sig kavajen.

Stiltipset! Sommaren 2023 rekommenderar även vi att du byter ut kavajen och använder överskjortan som alternativ. Du kan använda stilrena kostymbyxor och loafers för att få till en stilren helhet.

Accessoarer: Hattar och bandanas

Till vår glädje har vi kunnat se att fler män vågar bära hatt i vardagen nu. Vi har dock ännu en lång väg till de dagar då hatt var en obligatorisk accessoar bland män i vardagen.

Byt bort baseball-kepsen och satsa på något stiligare denna sommar. Fedoras och panamahattar från Borsalino är typiska sommarhattar som bör finnas i varje mans garderob.

Stiltipset! Kom ihåg en enhetlig stil när du bär hatt. Klassiska plagg är vad som gäller där enhetlighet är a och o. Som tur finns många olika plagg som är enkla att kombinera med hatt denna sommar. Använd en en kortärmad skjorta med Camp Collar-krage i jordiga färger. Linneplagg är alltid snyggt att kombinera till hatt.

Sommardofter för män – egen personlig touch

de bästa sommardofterna för män 2022

Doftsinnet är det starkaste hos oss människor och därför är det också bra att vi verkligen hittar det som vi känner att representerar oss. Gällande parfymer har vi sett att allt fler män satsar på unika nischparfymer. Vi lägger mer tid och omsorg på att verkligen hitta rätt bland det stora utbud av unika dofter som finns på marknaden.

Parfymer med oud är väldigt hett på marknaden. Speciellt för utekvällar kan dessa rekommenderas. För semestern 2023 rekommenderar vi också någon av de härliga bärnstensdofter som finns på marknaden.

Tipset! Bygg upp en parfymgarderob med både vardagsdofter och kvällsdofter. Genom att pröva dig fram bland testers/samples hittar du just din favorit. Använd gärna en lättare citrusdoft till dagen och en oud-doft till festkvällen.

Lounge Wear – avslappnat hemmamode

Ofta glömmer vi män bort en väldigt viktig detalj då det gäller mode och stil – vår personliga hygien. Den doft vi väljer är en viktig del av helheten och även på detta område är det viktigt att lägga energi på att hitta vad som känns rätt.

En av de största trenderna inom mode för män under de senaste åren har av naturliga orsaker varit stanna hemma mode. Det var åren då vi i allt högre grad började satsa på kvalitetsplagg även för hemmabruk.

Även om ingen ser oss är det en speciell känsla att omge sig av kvalitet även i hemmet. Lounge Wear är ett rätt vitt begrepp och innefattar allt från pyjamas till myskläder.

Inom klassiskt herrmode finns mängder av snygga och svalkande plagg för den som vill klä sig snyggt även i hemmet. En pyjamas samt badrock i mjuk bomull eller siden är något som alla borde unna sig. Även bekväma t-shirts är något som är underskattat för den som vill klä sig bekvämt hemma.

En vit t-shirt av bra kvalitet och med bra passform är något som du definitivt bör satsa på.

Letar du fortfarande? Här hittar du allt om herrkläder!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *